Jihomoravský kraj: Zasedala Krajská epidemiologická komise

29.02.2020 14:02

V úterý 22. 2. 2020 dopoledne jednala v brněnském sídle krajského úřadu Krajská epidemiologická komise Jihomoravského kraje (KEK JMK), poté, co se včera sešla také Ústřední epidemiologické komise Ministerstva zdravotnictví ČR (ÚEK).

Jihomoravský kraj: Zasedala Krajská epidemiologická komise
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Závěrem ÚEK je, že považuje rozsah dosud přijatých protiepidemických opatření za adekvátní a současné nastavení sběru potřebných údajů za efektivní. Dále doporučila hejtmanům, aby kraje aktualizovaly rozpracované typové plány pro riziko vzniku  mimořádné epidemiologické situace. KEK JMK projednala doposud přijatá protiepidemická opatření v JMK, která vycházejí z doporučení nadřízených institucí, a jež jsou pravidelně aktualizována. Krajská epidemiologická komise shledala, že opatření jsou adekvátní a dostatečná. Dále byl projednán aktualizovaný algoritmus postupu při podezření na zavlečení infekce koronavirem SARS-CoV-2 ze dne 26. 2. 2020, který je určen všem zdravotnickým zařízením všech typů zřizovatelů. Přítomní členové komise byli informováni o dosavadním průběhu realizace protiepidemických opatření, kdy od 24. 1. 2020 do 27. 2. 2020 bylo v JMK konzultováno více než 100 případů s podezřením na onemocnění koronavirem, z toho v 9 případech bylo nařízeno cílené vyšetření. Ve všech těchto případech byla nákaza vyloučena. Komise se také zabývala informací z Masarykova onkologického ústavu v Brně (MOU), který má akutní nedostatek roušek pro své onkologické pacienty ohrožené běžnými respiračními infekcemi – to vše v důsledku současné situace, kdy roušky prakticky zmizely z oběhu. MOU byla nabídnuta součinnost, ale bylo zjištěno,  že na nejbližší období má MOU již situaci vyřešenou.

Součástí jednání byla také aktuální epidemie sezónní chřipky, která v JMK trvá již třetí týden, kdy nemocnost v JMK k dnešnímu dni je 1641 nemocných na 100 tisíc obyvatel (Brno má aktuálně 1985 na 100 tisíc obyvatel). Aktuálně je v přímé souvislosti se sezónní chřipkou v JMK  v kritickém stavu 11 pacientů a 2 tomuto onemocnění již podlehli.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…