Jihomoravský kraj aktuálně zaměřuje pozornost zejména na lůžkové, personální i odběrové kapacity

30.10.2020 17:05

V tomto týdnu proběhlo další jednán krizového štábu kraje, který se zabýval aktuálními úkoly souvisejícími s koronavirovou epidemií. Od minulého týdne stále probíhá proces shromažďování požadavků na chybějící zdravotnický personál v nemocnicích v celém regionu, administrace příkazů k práci pro studenty zdravotnických oborů středních i vysokých škol.

Jihomoravský kraj aktuálně zaměřuje pozornost zejména na lůžkové, personální i odběrové kapacity
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Tyto příkazy obsahují přesné místo určení pro výkon práce, tedy konkrétní nemocnice dle aktuální potřeby. Některé nemocnice již mají uzavřeny se studenty pracovní dohody (na základě jejich předchozích praxe v tomto zařízení). Jihomoravský kraj vydal k dnešnímu dni (30. října 2020) cca 355 příkazů k práci ve zdravotnictví, z toho 52 pro studenty SŠ, 266 studentů lékařské fakulty a 37 studentů VOŠ. Tyto příkazy budou finančně hrazeny z cílené dotace Ministerstva zdravotnictví (obdobná praxe jako v jarních měsících). Peníze budou studentům vyplaceny po ukončení pracovní povinnosti, a to dle krizového zákona nejpozději do šesti měsíců od ukončení nouzového stavu. Studenti budou v nemocnicích nasazováni dle potřeby na pozice středního zdravotnického personálu.

V souvislosti s nasazováním studentů na práci do nemocnic byly osloveny obce s rozšířenou působností (zejména ty, kde se nachází některá z nemocnic), aby vytipovaly ubytovací zařízení pro případnou potřebu těchto studentů nebo sociálních pracovníků.

Je připraveno další místo pro COVID BUS v termínu 9. - 13. listopadu 2020 v Boskovicích. Autobus bude provádět odběry na místě: Boskovice, Dukelská 2285 (u zimního stadionu). Režim autobusu: V uvedených dnech budou prováděny odběry v čase 13:00 - 19:00 (pauza 16:00 - 16:30). Všechna objednání na stěry půjdou prostřednictvím rezervačního systému, který je k dispozici ZDE. Stěry se budou provádět pouze u indikovaných pacientů (od praktických lékařů či KHS).

V sociální oblasti probíhá nasazování studentů i dobrovolníků do zařízeních sociální péče dobře, a to vzájemnou kooperací a personální výpomocí. Odbor sociálních věcí JMK je v pravidelném kontaktu s řediteli sociálních služeb, reaguje na požadavky ohledně zajištění pracovníků v sociálních službách (mimo zdravotníků). Dále probíhá:

  • aktivní kontakt s dobrovolnickým centrem Masarykovy univerzity, kde je k dispozici databáze studentů, kteří působí jako dobrovolníci už od poloviny října, kdy došlo k prvním výrazným výpadkům pracovníků, aktuálně jsme ve spolupráci s MUNI zajistili 57 dobrovolníků (např. Domov pokojného stáří Kamenná, DS Strážnice, DS Nopova, DS Černá Hora)
  • JMK zprostředkovává také studenty v nařízené pracovní povinnosti, k datu 27. října 2020 bylo vydáno 11 pracovních povinností
  • ředitelé pobytových služeb v JMK sami aktivně vyhledávají pracovníky (výzvy v médiích, na sociálních sítích), uzavírají dohody o provedení práce (odhadem kolem 80 dohod) a stabilizují brigádníky personální situaci
  • aktivní kontakt s brněnskou pobočkou Českého červeného kříže: nabídka jednodenního kurzu, propojení s dobrovolníky ČČK, plánuje se proškolit 500 dobrovolníků
  • aktivní spolupráce s dalšími dobrovolnickými organizacemi (oslovení ze strany OSV JMK) - zajištění další podpory pro lidi mimo pobytové služby

Organizace zřizované krajem mají nakoupeny antigenní testy, které používají pro testování symptomatických klientů a zaměstnanců. U těchto testů je nutné počítat s tím, že senzitivita je z principu nižší, než je u PCR testů. Slouží však jako první síto při testování. Ke včerejšímu dni (29. října 2020) je evidováno v krajských zařízeních 210 pozitivních klientů a 121 zaměstnanců.

Školství – v Jihomoravském kraji je k dispozici 41 škol a školských zařízení pro potřeby stanovené nařízením vlády. Podle aktuálního šetření je na určených školách v JMK v provozu 30 skupin s 389 dětmi. Z toho je 10 dětí v předškolním věku, 379 dětí je ve věku 1. stupně základních škol. Oproti minulému týdnu je provozováno o 13 skupin dětí méně. Péči využívá o 77 dětí méně. Školy uvádějí, že ze strany zákonných zástupců nebyl zájem, pravděpodobně z důvodu dlouhodobě plánovaných prázdnin.

ZZS JMK vytvořila „desatero“ pro občany, kteří mají pozitivní test na COVID19. Najdete ho ZDE. Budeme rádi za jeho šíření.

Další jednání krajského krizového štábu proběhne v úterý 3. listopadu 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…