Jihomoravský kraj dokončil očkování první dávkou vakcíny v sociálních zařízeních a začíná očkovat i terénní pracovníky

28.01.2021 18:47

K dnešnímu dni (28.1.2021) Jihomoravský kraj díky mobilním týmům dokončil očkování první dávkou vakcíny proti nemoci Covid-19.

Jihomoravský kraj dokončil očkování první dávkou vakcíny v sociálních zařízeních a začíná očkovat i terénní pracovníky
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Celkem se jedná o více než 6600 naočkovaných klientů, klientek a personálu v krajských sociálních zařízeních. Krajské mobilní očkovací týmy začnou podávat i druhou dávku vakcíny. Předpokládáme, že pobytové služby v rámci kraje, a to bez ohledu na to, kdo je zřizuje, budeme mít naočkované během následujících 3 týdnů. Pro ně máme vakcíny zajištěné,“ shrnula vývoj Jana Leitnerová, radní JMK pro sociální oblast.

Kraj se chce nyní zaměřit i na očkování pečovatelů a pečovatelek v přímé péči, kteří pracují s klienty v terénu. „Jedná se o více jak 1400 lidí, kteří jezdí přímo do domácností ke klientům, často fungují také v domech s pečovatelskou službou (DPS). Také chceme zajistit očkování v chráněných bydleních v kraji,” doplnila Leitnerová a připomněla: „Pro to, abychom všechny zájemce mohli naočkovat ale nyní potřebujeme hlavně dostupné vakcíny. To se ukazuje jako největší překážka, která bohužel leží na bedrech státu.”

Objevila se také informace, že očkování seniorů (mimo centrální registrační systém) žijících v DPS posvětil tento týden premiér Andrej Babiš, který připustil, že domy s pečovatelskou službou je možné očkovat podobně jako pobytové služby. „Na kraj to klade zvýšené nároky ve chvíli, kdy bojujeme s nedostatkem vakcín. Rádi bychom vyhověli co nejdřív co největšímu počtu zájemců, ale v první řadě musíme definovat jasná kritéria na základě kterých budeme moci vakcínu poskytnout i v těchto zařízeních. Na tom nyní pracujeme,” uzavřela Leitnerová.

Dům s pečovatelskou službou je určen pro osoby v důchodovém věku či osoby, které jsou plně invalidní a potřebují pečovatelskou službu. DPS zpravidla zřizují jednotlivé obce a jejich klienti mají s obcemi sjednanou řádnou nájemní smlouvu. Nespadají tedy do péče kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…