Jihomoravský kraj hodlá do roka postavit tři nové pavilony pro sokolnický domov seniorů

25.11.2021 9:15 | Tisková zpráva

Výstavba nových pavilonů v areálu sokolnického zámku, které výrazně zlepší kvalitu života klientů tamního domova pro seniory, se přiblížila o další krok.

Jihomoravský kraj hodlá do roka postavit tři nové pavilony pro sokolnický domov seniorů
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Ministerstvo práce a sociálních věcí „přikleplo“ záměru dotaci 33 milionů korun projektu s celým názvem Humanizace pobytových služeb Sokolnice. Dotaci projednala a vzala na vědomí na své středeční schůzi (24. listopadu) Rada Jihomoravského kraje. 

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Celkové náklady na projekt s názvem „Humanizace pobytových služeb Sokolnice“ vyjdou přibližně na 97,4 milionu korun. Stát pošle uvedených 33 milionů, Jihomoravský kraj poskytne zbytek. „Podíl kraje představuje částka 64 milionů. Tu pokryjeme úvěrem od Evropské investiční banky, případně vlastními zdroji kraje,“ popisuje financování náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Stavbu komplexu tří pavilonů pro poskytování sociálních služby Domov se zvláštním režimem odstartoval symbolický poklep letos v září, dokončena by měla být za rok. „V Domově pro seniory Sokolnice bude sloužit především cílové skupině osob postižených stařeckými poruchami paměti, demencí a Alzheimerovou chorobou a výrazně sníženou hybností. Současné vedení kraje chce podporovat více terénní služby, ale důležité je také zkvalitňování prostředí pro klienty, kteří žijí v našich pobytových zařízeních,“ vysvětluje záměr radní pro sociální oblast Jana Leitnerová. Jak dodává, stavba bude zcela bezbariérová a nízkoenergetická. Celková kapacita novostavby bude 48 lůžek. Aktuální kapacita celého Domova pro seniory Sokolnice je 120 lůžek. Po dostavbě pavilonů se do nich přemístí 20 osob se zvláštním režimem z hlavní budovy a domov přijme ještě 28 nových klientů.

Jak konstatoval radní pro investice Vladimír Šmerda, projekt se realizuje metodou Design&Build. „Ta slučuje funkci projektanta a zhotovitele. Součástí realizace je zpracování dokumentace skutečného provedení stavby – a to v podobě informačního modelu stavby vytvořeného metodou BIM tak, aby mohl být zdrojem dat pro implementaci nástroje pro správu, údržbu, opravy a případné úpravy dokončené stavby,“ popsal podrobnosti Vladimír Šmerda. Kraj na realizaci projektu vybral společnost PSG Construction, a.s., z Otrokovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.