Jihomoravský kraj podporuje obce projektem audit familyfriendlycommunity již čtvrtý rok

21.12.2018 12:54

Od roku 2015, kdy Jihomoravský kraj převzal od rakouské Familie&Beruf Management GmbH audit familyfriendlycommunity, již brzy uplynou čtyři roky. Za tuto dobu se do projektu zapojilo dvacet jedna obcí, měst a městských částí.

Jihomoravský kraj podporuje obce projektem audit familyfriendlycommunity již čtvrtý rok
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Prvních šestnáct z nich již obdrželo základní certifikát a v dalších pěti je proces auditu ukončen a o udělení certifikátu těmto obcím bude na začátku příštího roku jednat auditní kuratorium.

„V auditu vidím přínos pro rozvoj komunální rodinné a seniorské politiky v obcích, na které nám dlouhodobě záleží. Nejenže obce dostanou přiděleného a zaplaceného poradce, který je procesem auditu provede, ale také si udělají revizi všeho, co pro občany v této oblasti realizují,“ řekl náměstek hejtmana pro rodinnou politiku Marek Šlapal.

Na základě pozvání Familie&Beruf Management GmbH se zástupci za Jihomoravský kraj na konci listopadu zúčastnili předávání certifikátů auditu obec přátelská rodině v Rakousku, v St. Wolfgang u Salzburgu. Předáno bylo sto dva certifikátů obcím a městům za snahu věnovat pozornost rodinám, dětem, ale i dospělým a seniorům, naslouchat jejich potřebám a společně se dohodnout na opatřeních, které mají přispět ke zlepšení života jejich rodin a prorodinné atmosféře. Akce se konala za účasti spolkové ministryně pro rodiny a mládež Juliane Bogner-Strauß.

„Mám radost, že se spolupráce s rakouským partnerem rozvíjí a vzájemně si můžeme vyměňovat zkušenosti. V Rakousku se díky auditu daří v obcích udržet mladé lidi, podpořit zvýšení porodnosti a nalákat nové občany k přistěhování. Chtěl bych, aby se takto také dařilo obcím a městům na jižní Moravě. Přál bych si, aby přínos v auditu uviděli zvolení starostové a starostky, pro které připravujeme na 21. února 2019 seminář, na kterém se o tomto projektu, možné spolupráci a podpoře ze strany kraje dozvědí podrobnosti,“ doplnil Marek Šlapal.

Jihomoravský kraj je prvním krajem, který se do implementace tohoto auditu zapojil a v současné době se o možnost spolupráce na realizaci auditu zajímají další kraje z České republiky.

Více informací o auditu můžete nalézt ZDE, o rodinné politice ZDE a o seniorské politice ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…