Jihomoravský kraj vydal brožuru Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to!?

04.01.2015 20:02

Jihomoravský kraj ve spolupráci se středními školami, zaměstnavateli a dalšími zainteresovanými subjekty vydal edukativní brožuru s názvem „Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to!?“. Vydáním této brožury si klademe za cíl usnadnit budoucím středoškolákům, ale i jejich rodičům, výchovným poradcům, pedagogům a veřejnosti orientaci v konkrétních možnostech dalšího rozvoje absolventa základní školy. Brožura nabízí aktuální a souhrnné informace, které by mohly pomoci při profesní orientaci a rozhodování žáka základní školy, kam dál.

Jihomoravský kraj vydal brožuru Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to!?
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Brožura je rozdělena do tří hlavních částí. První analytická část ve stručnosti charakterizuje rozložení zaměstnanosti v Jihomoravském kraji v jednotlivých profesích a profesních skupinách a předkládá grafické znázornění vývojových trendů na trhu práce tak, aby si čtenář sám mohl udělat představu o rozložení pracovní síly v jednotlivých profesích a oborech pracovní činnosti a zamyslel se nad svou vlastní budoucností. O jaké absolventy mají zaměstnavatelé na jižní Moravě dlouhodobě zájem a jak to bude v budoucnu? Odpověď na takové otázky lze najít právě v první části této brožury.

Druhá část předkládá nabídku vybraných a podporovaných oborů na středních školách v Jihomoravském kraji. Střední školy zde nabízí širokou paletu odborných oborů, po jejichž zdárném absolvování by mohl mladý člověk založit svou profesní a kariérní dráhu nebo pokračovat na stejně odborně zaměřeném oboru na vysoké škole. Ke zvážení a výběru by také mohly přispět mimoškolní volnočasové aktivity, které mnohé střední školy pro své žáky organizují nebo motivační stipendia pro některé vybrané obory. Střední školy také aktivně spolupracují v odborné praxi s oborově odpovídajícími firmami. Možnosti takové spolupráce slibují pro žáky a učně lepší orientaci v praxi a tak i potencionálně vyšší uplatnitelnost. V závěru této kapitoly lze pak najít inspirativní rozhovory s absolventy odborného středoškolského studia, kteří se již úspěšně uplatnili u konkrétních zaměstnavatelů.

V závěrečné části brožury naleznete stručné představení významných zaměstnavatelů v Jihomoravském kraji, kteří stabilně a dlouhodobě působí v území kraje a představují perspektivu budoucího pracovního uplatnění.

Rozhodování o profesní a vzdělávací orientaci není jednoduché a my jsme si vědomi toho, že pro kvalifikované zvážení možností a perspektiv je dobré mít v ruce co nejvíce potřebných informací. Pokud naše brožura k tomuto rozhodování alespoň trochu přispěje nebo je usnadní, budeme velice rádi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…