Jihomoravský kraj vysoutěží nového železničního dopravce efektivněji

10.03.2021 16:09

Rada Jihomoravského kraje schválila koncepci zajištění železniční dopravy po ukončení stávající smlouvy o veřejných službách, protože stávající smlouva mezi JMK a Českými dráhami, a. s., je uzavřena pouze do prosince 2022.

Jihomoravský kraj vysoutěží nového železničního dopravce efektivněji
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Radní se rozhodli rozdělit soutěž o železničního dopravce do dvou samostatných částí. Při první části se soutěží dopravce, který bude využívat soupravy vlaků, které nakoupil do svého vlastnictví Jihomoravský kraj. V druhé části se bude soutěžit dopravce, který obslouží železniční linky vlastními soupravami.

„Schválili jsme soutěžení do dvou samostatných nabídek, abychom zvýšili konkurenční prostředí mezi dopravci. V minulosti se přihlásily pouze ČD, protože nikdo jiný nedisponoval dostatečným počtem vlakových souprav. Takto se může zapojit více provozovatelů, kteří nabídnou výhodnější podmínky a kraj ušetří,“ shrnul hlavní výhody rozdělení nabídek Jiří Crha – radní Jihomoravského kraje pro oblast dopravy.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Právě úspora výdajů z rozpočtu byla hlavním argumentem, proč se radní přiklonili k této variantě. Pokud by se soutěžil celý kraj jako celek, tak by dopravce musel vlastnit, případně zajistit, všechny vlakové soupravy samostatně.

„Dopravců, kteří disponují vlastní železniční vozbou nutnou k provozování dopravy na linkách, kde kraj neposkytne nová železniční vozidla, je opravdu málo. Rozhodli jsme se proto využít nákup vlaků jako výhodu a umožnit tak příchod novým provozovatelům, kteří mohou nabídnout výhodnější podmínky,“ doplňuje radní Crha.

Plán kraje počítá s tím, že linky s krajskými vlaky zahájí provoz nejdříve v prosinci 2023. U nabídkového řízení, kterým se budou soutěžit výkony na ostatních železničních linkách, se počítá se zahájením provozu v prosinci 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…