Jindřich Karel: Vláda káže o vodě a víno teče proudem

04.06.2022 9:32 | Komentář

Česká republika "žije" údajně třetím zvýšením důchodů, které jakoby iniciovala vláda Petra Fialy.

Jindřich Karel: Vláda káže o vodě a víno teče proudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koalice SPOLU vyhrála volby do poslanecké sněmovny. Ve volebním štábu bylo veselo

Jedná se o ( na první pohled ) zajímavou informaci, která ovšem vytěsňuje z procesu informování veřejnosti zcela zásadní příčinu navýšení důchodů. A takovou příčinou rozhodně není ( jak by se mohlo zdát ) růst inflace, který vládě Petra Fialy zřejmě vyhovuje, nýbrž zmocňovací ustanovení zákona č. 155/1995 Sb. v platném znění.

Při kritickém zkoumání "senzační zprávy" o tom, že vláda Petra Fialy potřetí v tomto roce zvyšuje důchody lze snadno dospět k závěru, že se má celá záležitost okolo údajného rozhodování vlády poněkud jinak, než jak je prezentována veřejnosti.

Je rozdíl, když vláda rozhoduje, protože chce, a když rozhoduje, protože musí.

Z běhu věcí, lhůt a procesů, které se týkají důchodové politiky a strategie vyplývá jednoznačně, že k navýšení důchodů nedochází z iniciativy vlády, ale děje se tak z podstaty zákona.

V daném případě dochází tedy k navýšení mandatorních výdajů, které vláda Petra Fialy nemůže obejít.

Pro představu viz. dokument Ministerstva práce a sociálních věcí č.j. MSPV-2022/15215-510/1 a dokument Legislativní rady vlády č.j. 145/2022, to vše v návaznosti na zmíněný zákon č. 155/1995 Sb..

V kontextu zuřivého potírání politicky a sociálně nekonformních názorů a informací nelze nevzpomenout výrok samozvaného zvěstovatele pravdy ve službách Bezpečnostní informační služby o tom, co je to dezinformace.

V tom ohledu považuji za důležité apelovat, a apeluji proto jako občan na Úřad vlády, potažmo vládu Petra Fialy, aby se vyvarovali šíření dezinformací, respektive neúplných či dokonce lživých tvrzení, která jsou způsobilá svým manipulativně konstruovaným obsahem navodit u veřejnosti pocit, že vláda pro lidi ( v tomto případě pro důchodce ) něco dělá, a k tomu z vlastní iniciativy.

Nápověda panu premiérovi "zdarma" by mohla znít například následovně. Postačilo by sdělit národu, že vláda Petra Fialy výjimečně respektovala zákon a přijala opatření k navýšení důchodů. Sice by to neznělo tak pompézně, a vláda Koalice SPOLU by nebyla za tak úžasnou jak se tváří, ale nebyla by vnímána jako vláda, která se chlubí cizím peřím.

Jako občanovi mi vadí velice způsob, jakým v naší zemi vládne vláda Petra Fialy. V mnohém vnímám situaci jako výrazně horší, než za vlády Andreje Babiše.

Vnímám též "originální" kritiku zastánců současné vlády, kteří se vymezují proti účastníkům protivládních demonstrací. Poukazují na to, že protivládním demonstrantům chybí zuby, vlasy, a také se opakují narážky na jejich oděv. Účastníci protivládních demonstrací jsou často kategorizovaní jako chudí bezdomovci nebo sociálně zkrachovalé existence bez perspektivy.

Jako účastník protivládních demonstrací, který má málo vlasů, kterému chybí zuby a nevěnuje pozornost aktuálním módním trendům si kladu stále častěji otázku, proč je stávající vláda tak neschopná.

Česká republika má přeci vládu, ve které sedí osoby bohaté, kvalitně oblečené, většinou z dostatečným množstvím vlasů, zubů. Ve vládě nesedí bezdomovci nebo snad sociálně zkrachovalé existence.

Domnívám se v tom ohledu, že o zubech a vlasech nebo o penězích problém politické neschopnosti není.

Řešením aktuálně nedobré politicko sociální situace v České republice je podle mého názoru zahájení nového budování právního státu a příklon zpět k ideálům demokracie a svobodné občanské společnosti.

Takové řešení přirozeně nemůže vyhovovat a nevyhovuje osobám, které kořistí minimálně od roku 2013 na pošlapávání právě těch ideálů, kterých zneužily k uchopení moci v naší zemi.

Pokud by totiž přistoupily takové osoby na "novou roli" budování právního státu a příklonu k ideálům demokracie a svobodné občanské společnosti, sami by se staly takové osoby zkrachovalci, a to ve všech směrech.

Republice zdar

Jindřich Karel 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…