Jiří Fajt tři roky generálním ředitelem Národní galerie v Praze

25.07.2017 17:18

V červenci uplynuly tři roky od nástupu Jiřího Fajta do funkce generálního ředitele pražské NG. Během nich se podařilo zásadním způsobem oživit Veletržní palác i další budovy a návštěvnost dosáhla historického rekordu.

Jiří Fajt tři roky generálním ředitelem Národní galerie v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Jiří Fajt přivedl do NG mladé lidi i světoznámé umělce. V dalším období se chce zaměřit zejména na modernizaci budov a sbírkových expozic.

„Do Národní galerie jsem nastupoval s jasnou vizí – otevřít ji lidem, významným umělcům a zajímavým projektům s mezinárodním přesahem. V uplynulých třech letech se mnohé povedlo, řada úkolů je samozřejmě stále ještě před námi. Tisíce mladých lidí napjatě očekávajících vystoupení Aj Wej-weje při letošním zahájení výstavní sezóny byl nezapomenutelný zážitek, který jen potvrdil oprávněnost nastoupené cesty,“ říká Jiří Fajt.

Od roku 2015 mají děti do 18 let a studenti do 26 let volný vstup do všech sbírkových expozic, čímž NG udělala první krok k naplnění svého cíle volného vstupu pro širokou veřejnost. Vstupné za tuto cílovou skupinu hradí Komerční banka, generální partner NG. Rostoucí zájem o aktivity Národní galerie se projevuje v její návštěvnosti, která vloni historicky poprvé přesáhla hranici 700 tisíc.

„V následujících letech se chci věnovat i dalších budovám. V Salmovském paláci bude již příští rok otevřena expozice současného světového umění ze sbírky TBA21, Schwarzenberský palác se v roce 2019 dočká dramaturgické proměny, která nechá mimořádná díla starých mistrů vyniknout v širokých společenských a kulturních souvislostech své doby. Rekonstrukcí musí projít i Šternberský palác a v neposlední řadě se budeme soustředit na nejdůležitější revitalizační projekt Národní galerie, kterým je architektonická transformace Veletržního paláce na moderní muzeum výtvarné kultury 19. až 21. století,“ dodává Jiří Fajt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…