K ochraně proti HPV stačí 13letým dívkám 2 dávky vakcíny Cervarix

26.03.2014 10:35

V dubnu 2014 to budou dva roky od zavedení hrazeného očkování proti rakovině děložního čípku pro 13leté dívky. Cervarix je plně hrazená vakcína, která u dívek, jež se s HPV dosud nesetkaly, snižuje riziko rozvoje nejtěžších předrakovinových poškození (CIN 3+), které jsou posledním předstupněm před rakovinou děložního čípku, až o 93 % bez ohledu na HPV typ, který poškození vyvolal.# Studie ukazují, že vakcínu je možné 9-14letým dívkám podat ve 2 dávkách. Od konce března tohoto roku mohou být dívky v tomto věku nově očkovány pouze dvěma dávkami vakcíny Cervarix.

K ochraně proti HPV stačí 13letým dívkám 2 dávky vakcíny Cervarix
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Rakovina děložního čípku představuje v České republice stále velký problém. S touto diagnózou u nás žije okolo 18 000 žen, 1 000 jich každým rokem nově onemocní a 400 na nemoc umírá. Lékaři ročně provedou chirurgické ošetření asi 12 000 děložních čípků v souvislosti s jeho poškozením HPV infekcí.

Proč očkují 13leté dívky právě pediatři?

I přes vysoký výskyt onemocnění chodí pravidelně na gynekologické vyšetření asi jen polovina českých žen ve věku 25 - 59 let. Naproti tomu na pravidelné pediatrické prohlídky se dostaví téměř 100 % všech 13letých dívek. Pediatři tak mají lepší příležitost očkovat mladé dívky než gynekologové v pozdějším věku. V nižším věku bývá odpověď imunitního systému na očkování lepší než při očkování v dospělosti. 9 - 14leté dívky, které jsou očkovány HPV vakcínou, si vytvářejí až 2x vyšší hladiny protilátek ve srovnání s 15 - 25letými ženami.

Pro ochranu 9 - 14letých dívek před HPV viry NOVĚ stačí 2 dávky vakcíny Cervarix

Výsledky studií nově prokázaly, že 2 dávky vakcíny Cervarix podané 9 - 14letým dívkám navozují prakticky stejnou imunitní odpověď jako 3 dávky vakcíny Cervarix podané dívkám a ženám starším, a to nejen v množství, ale i v kvalitě po očkování vytvořených protilátek.

9 – 14 let

2 dávky v 0, 6 měsíci

od 15 let

3 dávky v 0, 1, 6 měsíci

 

Na základě těchto studií bylo v prosinci 2013 Evropskou lékovou agenturou schváleno, že je možné 9 - 14leté dívky očkovat vakcínou Cervarix ve 2 dávkách. První dávka se aplikuje ve zvoleném termínu, druhá pak za 6 měsíců po první. Je schválena i flexibilita v podání 2. dávky, kdy lze vakcínu aplikovat mezi 5. až 7. měsícem po první.

Co může dvoudávkové schéma přinést rodičům a jejich dcerám

·         Snížení počtu návštěv v ordinaci praktického lékaře

·         Snížení počtu vpichů (vakcína se aplikuje formou injekce do svalu v horní části paže)

·         Zmírnění obav dívek z očkování

·         O jeden termín aplikace další dávky k zapamatování méně

·         Možné zvýšení počtu dívek, které dokončí celé vakcinační schéma – dle odhadů zdravotních pojišťoven cca 20 % dívek 3dávkové očkovací schéma nedokončí

·         Očkování dívek, jejichž rodiče z nějakého důvodu s vakcinací proti onkologickému onemocnění váhají

 

Vývoj proočkovanosti 13letých dívek

Proočkovanost proti rakovině děložního čípku se u dívek a žen do 25 let věku v ČR na začátku roku 2012 pohybovala okolo 30 %. V dubnu 2012 pak bylo zavedeno toto očkování jako tzv. dobrovolné, hrazené z veřejného zdravotního pojištění pro 13leté dívky. Zavedení hrazeného očkování se pozitivně projevilo na proočkovanosti, která se u 13letých dívek v roce 2012 zvýšila na 82 %.

V roce 2013 se proočkovanost 13letých dívek snížila asi na 75 %. Zavedení dvoudávkového schématu v této věkové skupině dívek by mohlo pomoci opětovnému zvýšení proočkovanosti popluace nad 80 %, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

O rakovině děložního čípku a vakcíně Cervarix

Rakovinu děložního čípku způsobují lidské papillomaviry, neboli HPV. Ty se přenáší sexuálním kontaktem, a to nejen pohlavním stykem, ale také nekoitálními praktikami, tedy kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Rakovina děložního čípku se obvykle rozvíjí několik let. Nejprve mluvíme o tzv. přednádorových poškozeních děložního čípku, které se liší podle stupně závažnosti (CIN 1 – nejlehčí, CIN 3 – nejtěžší).

Přednádorová poškození vyššího stupně se mohou léčit pomocí ambulantního chirurgického zákroku, tzv. konizací děložního čípku. U nás tento zákrok každoročně absolvuje zhruba 12 tisíc žen.

U dívek, které se s HPV viry ještě nesetkaly (HPV naivní dívky), prokázala vakcína Cervarix schopnost snížit riziko vzniku nejtěžších předrakovinných poškození děložního čípku (CIN 3+) o 93 % bez ohledu na HPV typ. U těchto dívek očkovaných Cervarixem byl v klinických studiích zaznamenán pokles chirurgických zákroků (konizací) na čípku o 70 %.#

# Podobně jako je tomu u jiných vakcín, ani Cervarix nemusí úplně chránit všechny očkované jedince. Cervarix nemá efekt na již aktivní HPV infekci nebo klinicky přítomné onemocnění. Pravidelné preventivní vyšetření děložního čípku (tzv. skrínink) zůstává proto velmi důležité. V běžné klinické praxi vakcína nemusí garantovat výsledky z klinických studií.

Očkování vakcínou Cervarix je obecně dobře snášeno. Nejčastější nežádoucí účinky po očkování mohou být např. lokální reakce v místě vpichu – zarudnutí, otok, bolestivost, dále bolest svalů, bolest hlavy, únava. Ve výjimečných případech se mohou vyskytnout během očkování závratě.

Predikce incidence nových případů onemocnění rakovinou děložního čípku v jednotlivých krajích za rok 2013

Hl. m. Praha

137

Středočeský kraj

107

Jihočeský kraj

57

Plzeňský kraj

58

Karlovarský kraj

42

Ústecký kraj

113

Liberecký kraj

42

Královéhradecký kraj

56

Pardubický kraj

53

Kraj Vysočina

38

Jihomoravský kraj

112

Olomoucký kraj

51

Zlínský kraj

54

Moravskoslezský kraj

123

Česká republika

1043

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…