K prevenci rakoviny děložního čípku se v ČR distribuoval 1 milion dávek HPV vakcín

01.02.2016 19:50

V České republice se od uvedení HPV očkování k prevenci rakoviny děložního čípku distribuoval 1 milion dávek očkovacích látek.

K prevenci rakoviny děložního čípku se v ČR distribuoval 1 milion dávek HPV vakcín
Foto: Cervarix
Popisek: Cervarix

Ačkoliv byla v době uvedení HPV vakcín v roce 2007/2008 cena ve výši okolo 10 tisíc korun, byl o očkování velký zájem. Naopak dnes, kdy mají české dívky HPV vakcíny hrazeny z prostředků zdravotního pojištění, zájem klesá. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se optimální míra proočkovanosti pohybuje kolem 80 %. Tuto hranici překročila Česká republika naposledy v roce 2012 (82,4 %). Za loňský rok      se proočkovanost 13letých dívek odhaduje okolo 62 %.

S HPV viry, které mohou zapříčinit rakovinu děložního čípku (cervixu), se do pěti let od zahájení sexuálních aktivit setká až 80 % dívek a žen. Proti onemocnění děložního čípku existuje prevence, která pomáhá zabránit rozvoji onkologického onemocnění – tzv. HPV očkování. I na tuto možnost ochrany upozorňuje tradiční Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku, letos již  jubilejní 10. ročník.

Dívky a mladé ženy se lidskými papilomaviry (HPV) nejčastěji nakazí již mezi 15 a 25 lety. K nákaze může dojít už při první sexuální zkušenosti a nemusí se přitom jednat přímo o pohlavní styk. Virus     se přenáší i dotykem kůže nakaženého partnera na kůži v genitální oblasti. Před přenosem těchto virů neposkytuje 100% ochranu ani kondom. Přetrvávání infekce HPV viry může vést k rozvoji onemocnění děložního čípku. Celý proces rozvoje rakoviny trvá obvykle několik let.
Zákeřnost nemoci spočívá mimo jiné v nulových příznacích v raném stadiu

Onemocnění děložního čípku se vyvíjí postupně. Nejprve mluvíme o tzv. přednádorových změnách rozlišujících se podle stupně závažnosti (CIN I – nejlehčí, CIN III – nejtěžší). Z nejtěžších přednádorových změn děložního čípku se pak může vyvinout rakovina. Přednádorové stavy se léčí pomocí ambulantního chirurgického zákroku, tzv. konizací děložního čípku. V České republice se každoročně provádí  zhruba 12 tisíc konizací.  I ambulantní zákrok však může představovat pro ženu    i její rodinu velkou psychickou zátěž. Po konizaci děložního čípku se navíc u žen zvyšuje pravděpodobnost rizikového těhotenství či riziko předčasného porodu. V časných stadiích je průběh onemocnění bez příznaků. Symptomy nemoci jsou typické až pro pokročilá stadia. Proto účinnou prevenci rakoviny děložního čípku představuje kombinace pravidelných gynekologických prohlídek, jejichž součástí je cytologické vyšetření, a včasné očkování.

S prevencí je vhodné začít co nejdříve

Kvůli způsobu přenosu viru je vhodné začít s preventivními opatřeními u mladých dívek už v raném věku. Očkování dosahuje nejvyššího efektu předtím, než se organismus s HPV viry setká, tedy před zahájením sexuálního života. I proto bylo v ČR představeno dobrovolné, a z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazené, očkování 13letých dívek pro prevenci onemocnění děložního čípku.

Díky systému pravidelných preventivních prohlídek mohou pediatři oslovit a proti HPV očkovat téměř 100 % všech 13letých dívek. Na gynekologické prohlídky totiž pravidelně dochází jen okolo 50 % dívek a žen.

Na prevenci upozorňuje již 10. ročník Evropského týdne prevence proti rakovině cervixu

V Evropě každým rokem rakovinou cervixu onemocní 60 tisíc žen a 30 tisíc na nemoc umírá. V těchto dnech probíhá 10. ročník Evropského týdne prevence proti rakovině cervixu, edukačního projektu, jehož cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o nemoci a možnostech její prevence. K pravidelným gynekologickým prohlídkám a k podpoře očkování dívek proti nemoci nabádá své státy také Evropská unie. Optimální hranice proočkovanosti se pohybuje kolem 80 %. Této hranice ale dosahuje jen málo evropských zemí. Mezi ně patří např. Portugalsko, Švédsko či Velká Británie.

I přes dostupné informace zájem o očkování mezi českými rodiči mladých dívek klesá

V České republice žije s diagnózou rakoviny cervixu okolo 16 000 žen, 1 000 žen každým rokem onemocní a 400 z nich na nemoc ročně umírá.

Více než 8 let od uvedení HPV vakcín na český trh probíhá řada informačních kampaní právě na téma rakovina děložního čípku a možnosti prevence. Jak ale ukazuje průzkum mezi rodiči a příbuznými mladých dívek,  okolo 30 % z nich neví, co onemocnění vyvolává a jakým způsobem se přenáší. Jako možnost prevence onemocnění děložního čípku uvedla více než polovina respondentů zodpovědné sexuální chování, 30 % volilo očkování. Více než třetina respondentů však v plánu chránit své 13leté dívky v rodině pomocí vakcinace nemá. V roce 2012 se takto rozhodlo pouhých 10 % dotázaných. Při rozhodování, zda nechat svou dceru očkovat, hrají velkou roli informace o bezpečnosti očkovací látky. Dále má na rozhodnutí rodičů vliv doporučení lékaře a informace o účinnosti vakcíny.

Cervarix injekční suspenze, vakcína proti lidskému papilomaviru (HPV typy 16, 18) je vázaná na lékařský předpis a s výjimkou úhrady pro 13leté dívky dle novely zákona č. 48/1997 Sb. není hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění. O vhodnosti očkování se poraďte s lékařem. Očkování provádí lékař formou injekce. Přečtěte si pečlivě předem Příbalovou informaci dostupnou i na www.gskkompendium.cz. Nejčastější nežádoucí účinky mohou být lokální reakce v místě vpichu, bolest hlavy a svalů. Případné nežádoucí účinky prosím hlaste i na cz.safety@gsk.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…