KHS Jihočeského kraje: 137 nových případů černého kašle

03.04.2024 10:04 | Tisková zpráva

Ve 13. týdnu přibylo v Jihočeském kraji 137 nových případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 917

KHS Jihočeského kraje: 137 nových případů černého kašle
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

Za třináct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 917 případů černého kašle /pertuse/. V předvelikonočním týdnu přibylo v Jihočeském kraji 137 nových případů, o 2 méně než v předchozím 12. kalendářním týdnu.

„Za třináct týdnů roku registrujeme celkem 917 potvrzených případů pertuse, v předvelikonočním týdnu, který byl zkrácen o jeden pracovní den, jich přibylo 137. To je o 2 méně než týden předtím. Počty onemocnění rostly nejvíce do jedenáctého týdne, v posledních dvou týdnech vidíme jisté zpomalení dynamiky růstu. Nejexponovanějšími skupinami jsou dlouhodobě studenti středních škol a žáci vyšších ročníků základních škol. Co se týče okresů, nejvíce případů registrujeme na Českobudějovicku (404), Jindřichohradecku (177) a Českokrumlovsku (98). Mezi dětmi do jednoho roku jako nejzranitelnější věkové skupin registrujeme 19 případů. Z toho 2 nové v uplynulém týdnu,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.      

„Co se týče okresů, k třináctému týdnu bylo nejvíce – 404 případů – potvrzeno na Českobudějovicku (+64 nových za uplynulý týden). Na Jindřichohradecku bylo 177 případů (+19), na Českokrumlovsku 98 (+13), na Prachaticku 77 (+5), na Strakonicku 55 (+9), na Táborsku 72 (+18) a na Písecku registrujeme 34 případů (+9). Co se týče věkových skupin, nejvíce - 326 případů – registrujeme ve věkové skupině 15–19 let, mezi školními dětmi ve skupině 10-14 let jsme evidovali 140 případů a mezi mladšími školními dětmi 5-9 let to bylo 69 případů. Čtyřicet devět případů máme hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let a 19 případů mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku. Co se týče dospělých věkových kategorií, nejvíce – 92 případů -  máme hlášeno ve skupině 45 – 54 let a 70 ve skupině 35 - 44 let. Nejnižší výskyt je mezi seniory ve skupině 75+ a to 16 případů a mezi mladými lidmi ve věkové skupině 20 – 24 let je 25 případů,“ upřesnla data k výskytu černého kašle v Jihočeském kraji ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje MUDr. Hana Bendíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

7:02 Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektan…