KHS Jihočeského kraje: COVID-19 zatím předčasně ukončil jen jeden tábor

31.07.2021 22:33

V polovině prázdnin je situace na táborech celkem klidná. Jihočeští hygienici zatím mají nahlášeno konání 355 akcí, na kterých se vystřídá 37 494 rekreovaných dětí.

KHS Jihočeského kraje: COVID-19 zatím předčasně ukončil jen jeden tábor
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„Za první prázdninový měsíc máme za sebou 80 z plánovaných 104 kontrol, prověřili jsme 66 zotavovacích akcí, 10 jiných podobných akcí a 4 stravovací zařízení.  Máme nahlášeno konání 355 akcí, z toho jde o 296 zotavovacích akcí a 59 jiných podobných akcí, dvě jsou putovní. Zatím jsme nemuseli vydat zákaz konání akce a nezjistili jsme žádnou nenahlášenou akci. Řešili jsme tři podněty, jeden se ukázal při následné kontrole jako neoprávněný a dva další jako částečně oprávněné s tím, že na jejich základě jsme uložili na jedné akci za zašlou špínu, pavučiny a další nepořádek pokutu ve výši 5 000 korun a v případě druhého za výskyt plísní ve společných prostorách a jídelně pokutu ve výši 3 000 korun,“ vypočítává ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jč. kraje Marie Nosková.  

„Řešili jsme jednu epidemii v táboře na Písecku, kde mělo gastrointestinální potíže, manifestované zvracením a bolestmi hlavy, postupně 31 dětí z celkového poštu 101, tedy necelá třetina. Provedli jsme mikrobiologické vyšetření personálu kuchyně s negativním výsledkem, personál byl bez klinických potíží. Prostory tábora byly před začátkem dalšího běhu dezinfikovány. Následná kontrola dalšího běhu žádné problémy neukázala,“ uvádí ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková. Druhý případ onemocnění s hromadným výskytem se objevil na táboře na Jindřichohradecku. V areálu se rekreovalo na čtyři sta dětí. V týdnu od 21. do 28. července se tu vyskytla akutní gastroenteritida postupně u 48 dětí a jednoho dospělého, ve druhé polovině týdne přibylo dalších 5 dětí s příznaky. Průběh onemocnění byl mírný, maximálně jednodenní, manifestovaný většinou jednorázovým zvracením bez teplot. Na místě jsme odebírali biologický materiál pro virologické a bakteriologické vyšetření. Byla nařízena protiepidemická opatření, personál kuchyně byl bez zdravotních potíží a při kontrole jsme neshledali žádné závady. Výsledky virologického rozboru prvních vzorků byly negativní, na další čekáme,“ doplnila Jitka Luňáčková.       

V souvislosti s výskytem COVID-19 byl zatím pořadatelem ukončen skautský tábor na Strakonicku pro potvrzenou pozitivitu u tří dětí, po ukončení tábora byla pozitivita potvrzena u dalších dvou.

„Dále byla potvrzena pozitivita u jedné pomocné síly v kuchyni na táboře na Jindřichohradecku. V rizikovém kontaktu byl personál  kuchyně. Byla provedena kompletní dezinfekce a do kuchyně nastoupil nový personál, děti ani vedoucí nebyli ohroženi a tábor bez problémů pokračuje dál. Evidujeme i pět dalších osob, u nichž byla pozitivita prokázána až po ukončení tábora. Šlo o dva asistenty z menšího tábora na soběslavských Blatech, jednoho vedoucího z tábora u Bechyně a dvě děti ze zotavovací akce na Českokrumlovsku. U dalších čtyř táborníků pozitivní antigenní test následné PCR testy pozitivitu nepotvrdily,“ doplnila ředitelka KHS Jč. kraje Kvetoslava Kotrbová. Činnost předčasně ukončil tábor u Nežárky kvůli polomům a zákazu vstupu do lesa po vichřici.

Hygienici uložili čtyři pokuty v celkové výši 11 000 korun, nejvíce, 5 000, za zašlou špínu, pavučiny a nepořádek na táboře na Jindřichohradecku, dále 3 000 za plíseň v jídelně a společných prostorách, 2 000 za závady ve skladování potravin a odpadu na táboře na Strakonicku a 1 000 korun za neplatné osvědčení o způsobilosti k výkonu zdravotníka na táboře na Českokrumlovsku. 

Měsíc je v provozu pohotovostní linka pro letní dětské tábory denně od 8 do 16 hodin včetně víkendů. Na čísle 731 428 577 odpovídají hygienici na velké množství dotazů ze strany pořádajících osob, ale i rodičů a další veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…