KHS Jihočeského kraje: Začíná sezóna dětských rekreací

28.06.2022 14:21

V Jihočeském kraji už je nahlášeno na prázdniny téměř třicet tisíc dětí, další budou přibývat

KHS Jihočeského kraje: Začíná sezóna dětských rekreací
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

Jižní Čechy jsou tradičně regionem, kde se každoročně rekreuje nejvíce dětí ze všech krajů ČR. Letos se zatím přihlásilo 29 351 dětí z celé České republiky, další tisíce jich budou přibývat v průběhu prázdnin. Hygienici vyřizují i řadu dotazů na podmínky rekreace dětí z ukrajinských rodin, žádnou akci pro ukrajinské děti ale zatím nemají nahlášenou. 

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Jako každé prázdniny i letos začíná pro kolegyně z odboru hygieny dětí a mladistvých, odboru protiepidemického a hygieny výživy a předmětů běžného užívání maraton intenzivní poradenské činnosti a desítek kontrol v terénu, každé léto jich uskutečníme kolem sto třiceti.  Provoz zotavovacích akcí a jiných podobných akcí v přírodních podmínkách a s koncentrací velkého počtu dětí na jednom místě prostě patří k prostředím s vyšším rizikem především alimentárních a dalších infekcí a úrazů. A v posledních dvou letech jsme sledovali tábory samozřejmě i v souvislosti s prevencí SARS-CoV-2,“ uvedla ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.   

K dnešnímu dni mají hygienici v Jihočeském kraji nahlášeno konání celkem 198 zotavovacích akcí (ZA), na nichž by se v 357 bězích mělo rekreovat 28 559 dětí, a dále 26 jiných podobných akcí (JPA), kterých se v 36 bězích zúčastní 792 dětí. Celkově tak mají hygienici nahlášeno zatím 29 351 dětí. Realita ale bude jistě vyšší a dětí i nahlášených akcí ještě bude přibývat i v průběhu prázdnin. 

Počet rekreovaných dětí v našem kraji se v posledních letech celkem pravidelně blíží ke čtyřiceti tisícům. Vloni to bylo celkem 38 197 nahlášených dětí, rok předtím 38 150 dětí. Vloni se v kraji rekreovalo 36 014 dětí na zotavovacích akcích, to jsou obvykle velké tábory, kde mají organizátoři ohlašovací povinnost, a dále jsme měli nahlášeno i 2 183 dětí na jiných podobných akcí. To jsou malé nebo putovní tábory do třiceti dětí, kde organizátoři ohlašovací povinnost nemají, ale jednoznačně jim doporučujeme, abychom o konání akce a místě pobytu my, a tím i další složky integrovaného záchranného systému, věděli. Už jen pro možnost rychlého zásahu v případě nouze, jakým může být lokální průtrž mračen a další živelné události. Nesmírně důležitý je pro tábory i zdroj kvalitní pitné vody,“ vysvětluje ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Marie Nosková.        

Dá se říci, že hygienická zázemí táborů a táborových kuchyní se postupně zlepšují, přesto vloni hygienici řešili několik větších výskytů především alimentárních infekcí, tedy těch, způsobených závadným jídlem, případně kontaminovanou vodou. K dalším opakujícím se zdravotním problémům patří úpal a úžeh, přisátí klíštěte či úrazy ze sportu. Několik zotavovacích akcí bylo vloni ukončeno i kvůli výskytu COVID-19. Mezi nejčastější závady patří v oblasti stravování špatné uskladnění nebo opětovné zamrazování surovin či pokrmů. Velký důraz kladou hygienici na nezávadnost zdrojů pitné vody. Další nedostatky obvykle zjišťují v oblasti zdravotnické dokumentace, zdravotním zabezpečení akci či nezpůsobilosti zdravotníka. Co se týče podnětů veřejnosti, ty nejčastěji směřují k podmínkám ubytování, osobní hygieny a úrovni zdravotní péče a stravování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…