KHS Libereckého kraje: Virová hepatitida A je v sestupné fázi epidemie

21.11.2019 12:31

Od začátku letošního roku k dnešnímu dni evidujeme v Libereckém kraji celkem 111 případů akutní žloutenky typu A. V epidemii započaté v 16. KT evidujeme 109 případů onemocnění u osob z LK, dále 9 onemocnění u osob s bydlištěm mimo LK. Vazbu na ohnisko v Turnově má celkem 78 nemocných.

KHS Libereckého kraje: Virová hepatitida A je v sestupné fázi epidemie
Foto: khslbc.cz
Popisek: KHS Libereckého kraje - logo

„Ve 46. KT přibylo 9 nemocných v akutní fázi onemocnění. Ve všech případech se jedná o osoby, které byly v kontaktu s nemocnými a byly aktivně dohledány a vyšetřeny. Předpokládáme proto, že vehikulum nákazy, které způsobilo zářijový explozivní nárůst onemocnění, se v tuto chvíli neuplatňuje a nacházíme se v sestupné fázi epidemie,“ říká MUDr. Vladimír Valenta, ředitel KHS LK.

Vzhledem k charakteru epidemie se kromě kontaktního přenosu onemocnění jeví jako vysoce pravděpodobná cesta nákazy užitková voda používaná v zahrádkářských koloniích v Turnově.

Virus VHA je velmi odolný vůči teplotám a dlouho přežívá v prostředí. V zamraženém stavu virus přežívá. Varem je virus zničen, pokud působí déle než 5 minut, teplota 60 °C jej ničí po deseti hodinách. V rámci předběžné opatrnosti je třeba s rizikem počítat a vyvarovat se konzumace plodů (ovoce a zeleniny) zalévaných či omývaných užitkovou vodou z neprověřených zdrojů a to jak čerstvých tak mražených.

„Stále pokračujeme ve zvýšeném státním zdravotním dozoru v potravinářských provozovnách a v ostatních provozovnách, kde jsou prováděny činnosti epidemiologicky závažné v celé spádové oblasti Turnova; pokračují depistážní šetření v ohnisku nákazy; laboratorní vyšetřování kontaktů nemocných na zjištění imunity proti žloutence typu A; kontrola osob, kterým byl nařízen zvýšený zdravotnický dozor, aby neprováděly činnosti epidemiologicky závažné, které jim byly zakázány,“ dodává Valenta.

Kromě depistážních šetření s nemocnými a jejich kontakty provedli zaměstnanci KHS LK od začátku letošního října dále 94 cílených státních zdravotních dozorů z toho 53 v potravinářských podnicích (včetně prodejen potravin a supermarketů v Turnově). Při kontrolách předali podrobné informace o účinných opatřeních k předcházení šíření onemocnění žloutenkou typu A.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…