KRNAP: Další dar do pasecké sbírky krkonošské houslařské školy

21.07.2021 11:43 | Tisková zpráva

V pátek 16. července navštívil pasecký Památník zapadlých vlastenců pan Josef Schebal s manželkou a přivezli další vzácný dar do sbírky, mapující unikátní Krkonošskou houslařskou školu.

KRNAP: Další dar do pasecké sbírky krkonošské houslařské školy
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

V pátek 16. července navštívil pasecký Památník zapadlých vlastenců pan Josef Schebal s manželkou a přivezli další vzácný dar do sbírky, mapující unikátní Krkonošskou houslařskou školu – součástí daru je především několik nástrojů (dvě violy, dvoje housle a jedna pošetka) ze sbírky Josefa Vedrala, paseckého rodáka a houslaře, o jehož pozůstalost se spolu s rodinou pan Schebal a nizozemská Nadace Fidula stará.

Vedralova rodina prostřednictvím pana Schebala darovala paseckému muzeu velkorysý dar – vybavení Vedralovy amsterdamské dílny – již v roce 2016. Tentokrát přivezli manželé Schebalovi violu, která bývala vystavena ve výloze Vedralova houslařství. Dalším darovaným nástrojem je viola d´amore z dílny houslaře Ignatia Markerta v Praze z roku 1938. Viola d´amore se používala s oblibou především v barokní hudbě. Její zvláštností byla i hlavice, kterou obvykle tvořila hlavička krásné ženy nebo andělíčka lásky, tzv. amorka. To je i případ violy, darované paseckému Památníku, kdy má amorek ještě oči cudně překryté zlatou páskou – prý proto, aby nevadilo, že violista na nástroj hrál i v kostele.

Dalším darovaným nástrojem jsou unikátní housle, vyrobené pro indonéského zákazníka, jejichž specifikem je horní deska, nahrazená hadí kůží, která lépe než dřevo odolává tropickému indonéskému vlhku. Další darované housle jsou z dílny francouzského houslaře Honoré Derazeye, rovněž cca z poloviny 19. století, a jejich zvláštností je jednak mimořádně silný zvuk a jednak nádherně interzované dno s romantickým koloniálním motivem.

Posledním z darovaných nástrojů je pošetka francouzské provenience z poloviny 19. století – velmi úzké housle, používané hudebníky především pro případy, kdy bylo třeba, aby měl nástroj spíše tišší zvuk.

Setkání v Pasekách doprovodili krásnou hudbou Georga Philippa Telemanna dva špičkoví hosloví mistři – Jan Fišer a Jan Mráček.

Houslař Josef Jáchym Vedral se narodil 26. března 1883 v Pasekách nad Jizerou. V letech 1897 – 1900 se vyučil u dalšího z houslařů Krkonošské houslařské školy, Benjamina Patočky, v Jičíně. Po vyučení u něj ještě několik let pracoval, než odešel do Amsterdamu, kde pracoval ve známé houslařské dílně Karla van der Meera. V roce 1908 se osamostatnil. Houslaři se staly i oba jeho synové - Josef a Joachim. Zemřel v Haagu 31. května 1965.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…