KRNAP: Mokřady nad Valteřicemi jsou pokoseny a dostaly novou šanci

02.11.2021 10:54 | Tisková zpráva

Nezisková organizace Mnoho světů z Jilemnice ve spolupráci se Správou Krkonošského národního parku zajistila pokosení a úklid travní hmoty na dvou mokřadech nad Valteřicemi.

KRNAP: Mokřady nad Valteřicemi jsou pokoseny a dostaly novou šanci
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Celkem přiložilo ruku k dílu více než 20 dobrovolníků.

Napoprvé koncem září a napodruhé před několika dny dobrovolníci posekali a vyhrabali trávu z mokřadů nad Valteřicemi. Podařilo se jim posekat a uklidit travní hmotu na ploše přesahující půl hektaru. Do akce se zapojilo i několik dětí a vlastník pozemku.

Mokřady plní v přírodě několik důležitých ekologických funkcí, asi tou nejdůležitější je udržování vody v krajině. Při pravidelné péči se zde v budoucnu mohou objevit vzácné rostliny, např. prstnatec májový, suchopýr úzkolistý či starček potoční. Na mokřadní stanoviště nejsou navázána pouze zajímavá rostlinná společenstva, ale i zástupci živočišné říše, např. různé druhy hmyzu a obojživelníků.

Uvedené valteřické louky se do hledáčku odborníků na krkonošské přírodovědně cenné louky dostaly již v minulosti. Naši botanici evidují desítky lučních lokalit, nejčastěji louky bez péče, mulčované trávníky nebo naopak porosty sečené příliš často, kde se vyjednáváním s vlastníky či nájemci pozemků snažíme, aby se stav lokality zlepšil. Někdy stačí propojit vlastníka pozemku s hospodářem, který má zájem o seno, jindy pomůže motivace formou příspěvku na péči. V poslední době se do péče daří zapojovat dobrovolníky z místní neziskové organizace, jak tomu bylo na valteřických mokřadech.

Tyto aktivity jsou součástí projektu Nastavení systému péče o ohrožené luční porosty v III. zóně KRNAP a jeho ochranného pásma.

Pokud máte zájem o zlepšení stavu vaší louky nebo luk ve vašem okolí či znáte zanedbaný mokřad a chtěli byste, aby se znovu na jaře oblékal do orchidejového kabátu, kontaktujte specialisty na péči o louky – Kláru Janatovou nebo Hanu Matěáskovou (kjanatova@krnap.cz nebo hmateaskova@krnap.cz).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…