KRNAP: Nezapomeňte, že do polského Krkonošského národního parku se platí vstupné

12.07.2019 8:24

Připomínáme návštěvníkům Krkonošského národního parku, že na polské straně hor platí povinnost platit vstupné do národního parku.

KRNAP: Nezapomeňte, že do polského Krkonošského národního parku se platí vstupné
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Povinnost platby vstupného se netýká pohraniční turistické trasy Česko-polského přátelství, a to ani v úsecích, které procházejí územím Polské republiky.

Cena vstupenky do Karkonoskiego Parku Narodowego (KPN) pro dospělého návštěvníka činí 8 złotych (cca 50 Kč), cena pro děti od 8 let, studenty, penzisty a zdravotně postižené je poloviční, tedy 4 złoté (25 Kč). Děti do 7 let vstupné neplatí. Jako vstupné do národního parku platí i jízdenka z lanovky z Karpacze na Kopu.

Připomínáme rovněž zákonnou povinnost organizovaných skupin (například školní výlety, skautské výpravy, apod.) mít s sebou při putování po polských Krkonoších profesionálního průvodce z řad Przewodników Sudeckich (www.przewodnik-sudecki.pl), případně z řad mezinárodně certifikovaných horských vůdců (www.horskyvudce.com) či průvodců (www.cziml.org).

V posledních dnech se objevily případy, kdy čeští návštěvníci hor byli žádáni o zaplacení vstupného do KPN i na hraniční červeně značené Cestě česko-polského přátelství. „Na dnešním jednání s vedením společnosti eParki.pl, která od března vstupné v polských národních parcích vybírá a ředitelem KPN Andrzejem Rajem jsme si jednoznačně vyjasnili, že na hraniční turistické trase se ani nadále vstupné vybírat nebude,“ ujišťuje náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Povinnost platit vstupné se tedy netýká červeně značené Cesty česko-polského přátelství od skalního útvaru Sviňské kameny (Trzy Swinki) po Soví sedlo (Sowia Przełęcz), ani dále pokračující hraniční modré trasy od Sovího sedla po Pomezní sedlo (Przełęcz Okraj). Platit není třeba ani na Polskem vedoucí části Jantarové cesty od Luční boudy k červené Cestě česko-polského přátelství.

„Pokud by se stalo, že by na těchto úsecích i v dalších dnech vstupné někdo požadoval, prosíme návštěvníky, ať nám dají vědět, klidně na můj e-mail jkaspar(zavináč)krnap.cz, či telefon 724 175 927,“ dodává náměstek Kašpar. Zaměstnanci společnosti eParki.pl musí být v terénu vždy vybaveni služebním průkazem a oblečeni ve stejnokroji s logem KPN i eParki.pl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…