KRNAP: Nyní lze žádat o finanční příspěvek na péči o trvalé travní porosty z Programu péče o krajinu

20.04.2021 20:29

V letošním roce je opět možné žádat o finanční příspěvek na péči o trvalé travní porosty. Tento příspěvek je určen na podporu cenných lučních společenstev a jeho zdrojem je Program péče o krajinu Ministerstva životního prostředí.

KRNAP: Nyní lze žádat o finanční příspěvek na péči o trvalé travní porosty z Programu péče o krajinu
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Nově je tato finanční podpora dostupná i pro žadatele s menší výměrou lučního porostu – je možné žádat na podporu porostů o výměře 0,3–5 ha (3 000–50 000 m2). Příspěvek nelze kombinovat s příspěvky z Agroenviromentálně-klimatických programů Ministerstva zemědělství.

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

Příspěvek slouží jako podpora péče o trvalé travní porosty, a to správnými a šetrnými způsoby, ať už se jedná o seč s úklidem travní hmoty nebo pastvu. Za seč není považováno mulčování. Za nežádoucí je považováno i mulčování s následným vyhrabáním travní hmoty; a to hlavně kvůli nešetrnosti vůči bezobratlým živočichům, kdy dochází k jejich vysoké úmrtnosti. Jelikož někteří žadatelé tento posledně jmenovaný způsob péče o luční porosty stále využívají, budou roky 2021–2022 přechodným obdobím, kdy bude tento způsob péče ze strany Správy KRNAP ještě tolerován. Od roku 2023 již nebude mulčování s následným vyhrabáním podporovaným opatřením a nebude možné na ně čerpat finanční příspěvek. Podrobnější informace jsou uvedeny v Podmínkách pro udělení finančního příspěvku na péči o trvalé travní porosty na území KRNAP a jeho ochranného pásma zveřejněných ZDE.

Příspěvek je poskytnut na obhospodařovanou plochu travního porostu, jehož výměra je stanovena na základě zákresu do ortofotomapy (leteckého snímku) na Správě KRNAP.

Žadatelé, kterým byl přiznán příspěvek v loňském roce, obdrží předvyplněné formuláře se zákresem do mapy poštou či e-mailem. Ti tento formulář zkontrolují, podepíší a zašlou zpět na Správu KRNAP. V případě nejasností či nepřesností je nutné kontaktovat odpovědného pracovníka. Všichni stávající žadatelé by měli své formuláře obdržet do konce dubna.

Noví žadatelé musí nejdříve navštívit Správu KRNAP, kde provedou s odpovědným pracovníkem zákres obhospodařované plochy, na kterou budou žádat o příspěvek. Příjem nových žadatelů je od 1. dubna do 31. května. Na osobní schůzce je nutno se předem domluvit, a to telefonicky nebo e-mailem.

Výše příspěvku na posekané a sklizené pozemky bude určena jako podíl přidělených finančních prostředků a počtu hektarů travních porostů, zjištěných na základě přijatých žádostí. Uzávěrka příjmů všech žádostí je 31. května 2021.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…