KRNAP: Rekonstruujeme lávku k Morzinské kapli

18.04.2017 22:30

Z důvodu dlouhodobě nevyhovujícího stavu kryté lávky přes ulici Dobrovského přistoupila Správa KRNAP k její generální opravě.

KRNAP: Rekonstruujeme lávku k Morzinské kapli
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Lávku v těchto dnech stavební dělníci rozebírají za účelem výměny nosné konstrukce, která je dlouhodobě v havarijním stavu. Práce budou probíhat do konce května.

Momentálně nevyužívaná krytá lávka spojuje zámecký park a prostranství před novogotickou kaplí s hrobkou rodu Morzinů. Lávku v současnosti nevyužívají pěší tak, jako tomu bylo naposledy v 90. letech, kdy sloužila jako vstup do tehdejší minizoo provozované Správou KRNAP. Schodiště z parku této kulturní památky je demontované. Zbudování původní lávky souviselo s rozšířením parku směrem přes dnešní ulici Dobrovského – sloužila hraběcí rodině k pohodlnému přístupu ke kapli vystavěné v letech 1887–1891. Dnešní lávka podle dostupných informací pochází z období před 2. světovou válkou.

O největší škodu na dřevěných částech stavby se postarala vzlínající zemní vlhkost a dešťová voda, která do lávky zatékala porušenou střešní krytinou. Odborníci odhalili rozpad dřevěných částí, zejména v založení nosných sloupků a značné poškození podlahy způsobené rozpadem dřevní hmoty, o který se zasloužil dřevokazný hmyz a dřevomorka.

V následujících dnech lávku postupně čeká zejména oprava schodů, náhrada podlahových trámů, prken a obkladu. Nahrazeny budou poškozené spáry v kamenném zdivu. Zámečnického zásahu se dočkají také kovové mříže zabraňující vstupu na lávku. Přechodně počítáme s krátkou uzavírkou ulice Dobrovského v souvislosti s nátěrem dřevěných částí lávky.

Cílem současných prací na lávce je záchrana cenné nemovité kulturní památky a zamezení jejímu dalšímu poškození.

Další informace o aktuálním dění v Krkonošském národním parku a jeho okolí najdete na facebookovém profilu www.facebook.com/spravakrnap

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…