KRNAP: V Krkonoších to bez ochrany nejde

03.02.2021 13:47

V minulosti byly původní lesní ekosystémy přeměněny na přehoustlé stejnověké smrkové porosty.

KRNAP: V Krkonoších to bez ochrany nejde
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Do takto zranitelného lesa proto lesníci dosazují jiné jehličnany a listnaté stromy, čímž lépe odolá extrémnímu počasí i přemnoženému kůrovci. Pokud má z malých stromků vyrůst nový les, je ale třeba je náležitě ochránit.

„Změna druhové skladby se neobejde bez ochrany nové výsadby proti poškození,“ říká Václav Jansa, vedoucí odboru péče o národní park. „Používáme čtyři typy ochrany – individuální z pletiva nebo dřevěné a malé oplocenky z pletiva nebo dřevěné. Dřevěné, z připravených dílů, používáme zejména tam, kde by drátěné mohly tvořit nebezpečnou překážku pro tetřívky. Oplocenky preferujeme malé, s délkou ohrazení kolem 50 m, ideální pro malé skupiny dřevin,“ upřesnil.

Každoroční údržba již existujících ochranných opatření patří k základním činnostem letní sezóny. Celkem jsme v uplynulém roce opravili více než 38 000 ks individuálních ochran a 19,23 km oplocenek. Nově jsme instalovali 1 407 drátěných a 286 dřevěných individuálních ochran. K tomu je třeba připočíst ještě 2,74 km nových oplocenek.

Staré, již nefunkční a nebezpečné oplocenky následně likvidujeme. V loňském roce z terénu zmizelo 9,12 km starých oplocenek. Individuální ochrany likvidují jednotliví lesní v rámci svých úseků. Staré pletivo sešlapou, připraví u cesty a následně odváží do sběru. Dřevěné zbytky zůstávají k zetlení na místě.

Náklady na ochranu mladého lesa loni přesáhly částku 3,5 mil. Kč.

Lesní porosty pokrývají 80 % plochy KRNAP. Péčí o ně je pověřena Správa KRNAP. Naším hlavním cílem je záchrana a obnova biologické rozmanitosti (biodiverzity) lesních ekosystémů a obnova stability lesních porostů. Stabilitou lesních porostů je míněna zejména jejich schopnost odolávat disturbanci (např. vítr, hmyz, zvěř, imise) a schopnost vrátit se do původního stavu po jejich přechodném působení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…