KSČM: K odkoupení majetku ČD, a. s.

26.08.2015 8:18

Brzy bude Vláda ČR projednávat odkoupení majetku ČD a.s. za 3,2 mld. Kč. Tato informace proběhla tištěnými médii. Návrh předkládá ministr dopravy Dan Ťok po projednání rozsahu majetku (1600 budov) a posudku na navýšení požadované úhrady o 0,3 mld. Kč, místo již schválené částky 2,9 mld. Kč Evropskou komisí.

KSČM: K odkoupení majetku ČD, a. s.
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Tento krok Vlády ČR považuji za velmi opožděný a zcela určitě neukončující transformaci národního dopravce ČD a.s., o které bylo rozhodnuto zákonem již v roce 2002.

Problematickým se jeví nejen stanovená výše úhrady za vyčleňovaný majetek národního dopravce, ale také nenaplnění původního záměru vytvoření strategického řídícího holdingu ČD a.s., jako nástupnické formy činnosti Českých drah.

Dokáži pochopit, že výše ceny musí splňovat podmínku Evropské komise z hlediska nedovolené veřejné podpory, ale přitom nesmí být ohrožena výše základního jmění firmy, které je garancí čerpání úvěrů na pořízení nových vozidel získaných u Evropských bankovních domů.

Na druhé straně tímto prodejem se nenaplní nutná podmínka pro činnost národního dopravce na liberalizovaném dopravním trhu v železniční dopravě. I nadále bude neukočena odpovědnost ČD a.s. za další majetek, kterým jsou pozemky, traťový svršek a nástupiště, které budou i nadále národního železničního dopravce nákladově zatěžovat. Přitom tento majetek nemůže být vzhledem k jeho charakteru využíván jinak než jako součást dopravní cesty.

Pokud Česká republika nepůjde cestou vzniku řídícího holdingu pro národního železničního dopravce, nebude možné nikdy zajistit vliv státu na hospodárné a efektivní čerpání veřejných prostředků určených pro rozvoj jím zřízeného dopravce a potřeby železniční dopravní infrastrukty související s plněním povinností dopravní obslužnosti jako veřejné služby.

Ing. Karel Šidlo, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…