Kancelář prezidenta republiky: Reakce na podezření o působení soukromé agentury

05.02.2023 19:07 | Tisková zpráva

KPR reaguje na podezření, pronesená budoucím prezidentem Petrem Pavlem, o údajném neomezeném působení soukromé bezpečnostní agentury, možná placené z veřejných peněz, na Pražském hradě.

Kancelář prezidenta republiky: Reakce na podezření o působení soukromé agentury
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Na Pražském hradě nepůsobí žádná soukromá bezpečnostní agentura, která by do jeho prostor měla neomezený přístup, či dokonce přístup k technickým prostředkům, se kterými se na Hradě pracuje, nebo ke všem prostorám.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Obranně technické prohlídky proti nelegálním odposlechům jsou standardním technickým prostředkem k zajištění bezpečnosti. KPR však v této věci nikdy nenajímala a z veřejných peněz neplatila soukromou bezpečnostní agenturu. Také do prostor užívaných prezidentem republiky a dalších prostor na Pražském hradě a zámku Lány, kam nemají přístup běžné návštěvy, včetně režimových místností pro nakládání s utajovanými informacemi, nemá a nikdy neměla přístup žádná soukromá bezpečnostní agentura.

KPR se při provádění obranně technických prohlídek spoléhá na technické kapacity ÚOP Policie ČR. V minulosti také KPR na žádost prezidenta republiky poptávala prohlídky proti odposlechům u Bezpečnostní informační služby. Tato praxe byla přerušena v okamžiku, kdy prezident republiky obdržel informaci o tom, že v době, kdy na jeho žádost BIS provádí obranně technické prohlídky proti odposlechům na Pražském hradě, zároveň sama Pražský hrad odposlouchává. Aniž by o tom hlavu státu informovala, v souladu se zákonem i základními pravidly slušnosti.

Při vstupech do vnitřních prostor KPR provádí prohlídku osob ÚOP Policie ČR. Všechny osoby vstupující do prostor KPR se tedy podrobují kontrole, žádná soukromá bezpečnostní agentura nemá do prostor Pražského hradu neomezený přístup.

Pokud byl budoucí prezident Petr Pavel někým z neznalosti, alibismu nebo zlé vůle informován jinak, obdržel informace nesprávné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…