Kapsch vyzývá ministerstvo dopravy, aby neprodleně upustilo od protiprávního jednání, kterým ohrožuje „kyberbezpečnost“ českého mýtného systému

28.06.2017 10:16

Kapsch Telematic Services spol. s r.o. znovu vyzývá ministerstvo dopravy, aby bezodkladně přestalo vydávat citlivou dokumentaci ke stávajícímu mýtnému systému třetím subjektům. Firma k tomu stát poprvé vyzvala ve čtvrtek minulý týden. Ministerstvo se totiž rozhodlo už v rámci probíhajícího kvalifikačního kola mýtného tendru vydávat prakticky komukoliv na požádání kompletní technickou dokumentaci k živému mýtnému systému.

Kapsch vyzývá ministerstvo dopravy, aby neprodleně upustilo od protiprávního jednání, kterým ohrožuje „kyberbezpečnost“ českého mýtného systému
Foto: Kapsch
Popisek: Kapsch

„Rozdávají na USB discích více než 70 tisíc stran citlivé dokumentace komukoliv, kdo si o ně požádá. To je nelogické, nedomyšlené a krajně hazardní,“ říká Karel Feix, generální ředitel firmy Kapsch, která státu ručí za bezvadný provoz mýta do konce roku 2019. Dodatky k mýtným smlouvám z léta 2016 řešily tuto otázku naprosto přesně – Kapsch souhlasil, že citlivé informace o živém systému budou zpřístupněny až kvalifikovaným uchazečům, a to pouze k nahlédnutí v zabezpečeném režimu například formou „data roomu“. V době zvýšeného počtu hackerských a teroristických útoků po světě tak ministerstvo dopravy ohrožuje nejen kyberbezpečnost vlastního mýtného systém u, ale porušuje i platnou smlouvu s firmou Kapsch.

Elektronický mýtný systém je klasifikován jako významný informační systém státu, protože shromažďuje strategická data, osobní údaje občanů, ale i uživatelů zpoplatněných komunikací z celého světa. Současný postup ministerstva dopravy a jeho poradce zásadně narušuje bezpečnosti mýtného systému.

„Být hackerem, který si chce vydělat a poškodit stát, už netrpělivě stojím frontu před ministerstvem a bez problémů se dostanu k bezprecedentním přístupovým datům,“ upozorňuje na rizika Karel Feix.

Kapsch je nucen podniknout k ochraně systému, který státu přináší každoročně miliardy korun, veškeré možné právní kroky, včetně stížnosti k Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) či podnětu k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ). Podle Feixe bude Kapsch, pokud se nezastaví tento masivní únik citlivých dat o stávajícím mýtném systému, moci nadále jen obtížně garantovat bezpečnost mýtného systému a jeho bezporuchový provoz pro další roky, k čemuž je smluvně vázán.

Přístupem státu dochází kromě prolomení bezpečnosti důležitého systému také k porušení smlouvy, kterou ministerstvo dopravy uzavřelo se společností Kapsch. Firma přistoupila na mýtné dodatky, které řešily zpřístupnění dokumentace k systému, jen za podmínky maximálně zabezpečeného zacházení s ní.

Takto dochází k širokému ohrožení zdárného provozu mýta, za které ručí právě Kapsch a jeho subdodavatelé. Kapsch podle generálního ředitele počítá s tím, že bude ministerstvem lacině nařčen z komplikování výběrového řízení. „Je ale nemyslitelné, abychom k tomu mlčeli, a pak jako provozovatel nesli spolu s daňovými poplatníky důsledky nedobře připraveného tendru,“ vysvětluje šéf Kapsche Karel Feix.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…