Kardinál Parolin jednal o česko-vatikánských vztazích s policejním prezidentem

15.05.2015 13:45

Policejní prezident byl na návštěvě u státního sekretáře Svatého stolce.

Kardinál Parolin jednal o česko-vatikánských vztazích s policejním prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Senátní delegace v čele s místopředsedkyní Senátu PČR Miluší Horskou a policejního prezidenta Tomáše Tuhého diskutovala se státním sekretářem Svatého stolce Pietrem Parolinem. Obsahem hodinové schůzky v sídle státního sekretáře byly aktuální otázky česko-vatikánských vztahů. K projednávaným tématům patřila smlouva mezi ČR a Svatým stolcem. Ukázalo se, že její schválení je dlouhodobější proces, proto se intenzivně diskutovaly možnosti konkrétní spolupráce za současného stavu. Jedním z bodů tohoto jednání bylo výraznější zapojení církve do sociálního dialogu.

„Symbolem této spolupráce v sociální oblasti je svatá Anežka, jejíž význam z mého pohledu roste zvláště v souvislosti s vyhlášením Svatého roku milosrdenství,“ sdělila místopředsedkyně Senátu M. Horská. Tím se přihlásila k programu papeže Františka, který akcentuje zájem o lidi žijící na periferii. V tomto duchu se vedla hlavní část vzájemného jednání. O roli církví v dnešní občanské společnosti a o možnostech další spolupráce hodlá v blízkém horizontu místopředsedkyně Senátu zorganizovat veřejné slyšení, právě za účasti církví a dalších institucí. Nový symbolický rozměr vzájemných vztahů by podle místopředsedkyně Senátu mohlo mít instalování sochy sv. Anežky ve Vatikánu, což byl též jeden z probíraných bodů.

Součástí delegace byl i policejní prezident, proto došlo i na otázky spolupráce Policie ČR a církví, mimo jiné v otázkách mediace a probace. Doprovod delegace tvořila i Hudba Hradní stráže a Policie ČR, která po jednání zorganizovala koncert v bazilice sv. Vavřince za hradbami, který se konal u příležitostí 25 let od obnovení diplomatických vztahů mezi ČR a Vatikánem. Při setkání si obě delegace předaly drobné dárky a policejní prezident si od kardinála vyslechl i přání všeho dobrého a mnoha osobních i pracovních úspěchů, které směřoval všem policistům.

Během jednání s kardinálem Parolinem se též probírala témata akademické spolupráce, kulturní výměny, podpory vzdělávání a Svatý stolec projevil zájem o podporu prorodinné politiky.

Pietro Parolin zastává úřad státního sekretáře, který odpovídá našemu titulu předsedy vlády. Po papeži se jedná o nejdůležitější post ve Vatikánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…