Kdyby mzdy rostly současným tempem, ty rakouské by Češi dohnali až v roce 2115

20.05.2015 9:29

O tři až pět procent – o tolik by měli příští rok vyjednávat pracovníci se svými zaměstnavateli v případě reálného růstu mezd, radí odbory. Ve veřejném sektoru by pak měly platy poskočit o pět procent, prohlásil to na dnešní tiskové konferenci předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V růstu mezd je totiž Česko podle něj stále pozadu.

Kdyby mzdy rostly současným tempem, ty rakouské by Češi dohnali až v roce 2115
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

K novinářům promluvili rovněž předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček a předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Odbory požadují zvýšení mezd v soukromém sektoru po odečtení inflace o tři až pět procent, ve veřejné sféře o pět procent. Dalším požadavkem je kontinuální růst minimální mzdy až ke 40 procentům průměrné mzdy. Odboráři kritizovali karenční dobu, kdy nejsou lidem propláceny první tři dny nemocenské. Podle nich karenční doba ohrožuje dokonce i bezpečnost České republiky.

Ani 25 let od spuštění přechodu k tržnímu systému se české mzdy nepřibližují úrovni běžné v Rakousku nebo Německu. Čeští zaměstnanci si v průmyslu a ve službách vydělali podle údajů Eurostatu v průměru 6,9 eura, tedy zhruba 190 korun, což je úroveň minimální mzdy v Německu. Češi tedy nedosahují po 25 letech po sametové revoluci ani 30 % německé mzdové úrovně.

Pokrytí inflace už nestačí, je třeba agresivněji tlačit na růst mezd, říká Josef Středula. Doporučil, aby zaměstnanci firem v příštím roce trvali na reálném nárůstu mezd o tři až pět procent. Kdyby mzdy rostly současným tempem, ty rakouské by Češi měli až v roce 2115.

Středula upozornil, že česká ekonomika znovu roste a řada firem tak zvyšuje své zisky, a to by se podle něj mělo promítnout i do výdělků. Pokud nebudou chtít zaměstnavatelé výplatní pásky svých pracovníků zvýšit, pohrozil odborový předák případnou stávkou. Ve veřejném sektoru požadují odbory zvýšení o 5 procent, koalice se ale v dubnu dohodla na tříprocentním zvýšení.

"Za posledních deset let jsme měli sedmiprocentní nárůst mezd. Aby se doba zkrátila, musí být dynamika růstu vyšší - na reálnou úroveň někde kolem tří, spíše pěti procent," uvedl Středula s tím, že zaměstnanci by měli v roce 2016 vyjednávat o růstu mezd v rozmezí zhruba 4,5 až 6,5 procenta. Neměli by se podle něj spokojit pouze s pokrytím inflace.

Mezi další priority ČMKOS patří obnovit proplácení prvních tří dnů dočasné pracovní neschopnosti a zvýšit sazbu pro dlouhodobě nemocné. Pro zrušení takzvané karenční doby, tedy neproplácení prvních tří dnů nemocenské, je sice vládní ČSSD, avšak ANO a lidovci jsou podle Středuly proti. "Je to přitom i otázka bezpečnosti České republiky, pokud by přišla nějaká velká epidemie a lidé by s prvními příznaky šli raději do práce," zdůrazňuje šéf odborářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…