Kia Motors uvádí na trh nové kompaktní SUV Soul

12.04.2014 16:40

Zcela nové kompaktní SUV Kia Soul modelového roku 2014 právě přichází na český trh. Unikátní exteriér s novým vzhledem je inspirován konceptem Kia Track´ster z roku 2012. Výrazný design nového modelu si zachovává individuální charakter. Největší technickou změnou je převzetí zcela nové podvozkové platformy, která vychází z nové generace modelové řady Kia cee´d.

Kia Motors uvádí na trh  nové kompaktní SUV Soul
Foto: Kia
Popisek: Kia

"Již první generace Kia Soul uvedená v roce 2009 si vybudovala mezi zákazníky značky Kia věrné příznivce, v České republice se v období od roku 2009 do roku 2013 prodalo celkem přes 1 200 vozů", říká Arnošt Barna, obchodní ředitel KIA MOTORS CZECH, a dodává: " Kromě designu se konstruktéři nového Soulu zaměřili především na zlepšení jízdní dynamiky, kvalitu použitých materiálů a rozšíření výbavy o atraktivní prvky," poznamenal Arnošt Barna. "Věříme, že oproti svému předchůdci, bude současný nový model ještě úspěšnější. Odhad prodejů pro letošní rok by mohl dosáhnout čísla 300 vozů," uzavírá Arnošt Barna.

Design

Vnější podobnost mezi novým Soulem a konceptem Track'ster představeným poprvé v roce 2012 je zřetelná. Od konceptu pochází velký lichoběžníkovitý spodní otvor pro přívod vzduchu. Rovněž mlhové světlomety, umístěné velmi nízko až u krajů karoserie. Charakteristická maska chladiče Kia byla přepracována, aby se více podobala konceptu a zároveň ladila s ostatními modely produktové řady Kia.

Podvozek a poháněcí ústrojí

Na přepracované struktuře karoserie připadá nyní 66 % na ultravysokopevnostní a vysokopevnostní oceli. Spoje v oblasti přepážky mezi motorovým prostorem a interiérem, horní a spodní části střešních sloupků B a mezi střešními sloupky C jsou výrazně pevnější. Výsledkem je zvýšení torzní tuhosti o 29 % v porovnání s předchozím modelem. Díky použití ultravysokopevnostní oceli jsou střešní sloupky A o 20 mm užší, což zlepšuje výhled z vozu.

Přední náprava se vzpěrami McPherson je nyní uložena v pomocném rámu se čtyřmi lůžky, které lépe izolují interiér od vibrací a minimalizují přenos rázů od podvozku. Převodka řízení byla posunuta více dopředu, což zlepšilo reakci řízení a potlačilo přenos rázů do volantu. Zadní tlumiče jsou delší a umístěny ve svislé poloze, aby umožnily delší dráhu propružení a zvýšily jeho celkový komfort.

Zákazníci budou mít na výběr nejnovější verze zážehových a vznětových motorů Kia GDI a CRDi o objemu 1,6 litru v kombinaci s šestistupňovými mechanickými nebo samočinnými převodovkami.

Celková délka vozu vzrostla o 20 mm (na 4 140 mm) a rozvor byl prodloužen také o 20 mm (na 2 570 mm). Nový model je rovněž o 15 mm širší (1 800 mm) a o 10 mm nižší (1 600 mm). Otvor zadního výklopného víka je nyní o 60 mm širší, takže usnadňuje přístup do velkého zavazadlového prostoru s objemem 354 litrů (+ 4 %) se vzpřímenými zadními sedadly.

Vylepšený interiér

Nový Soul je výrazně tišší s kvalitnějšími materiály a účinnějším odhlučněním - hladina vnitřního hluku byla snížena přibližně o tři decibely. Výška stropu nad sedákem vzrostla o 6 mm, prostor pro nohy vpředu je 1 040 mm (a o 4 mm více vzadu) a šířka interiéru v úrovni ramen je o 7,5 mm větší. Nový Soul navíc umožňuje ještě pohodlnější nastupování a vystupování díky o 5 mm nižším prahům a snížení sedadel v úrovni kyčelního kloubu o 12 mm vpředu i vzadu.

Standardní výbava a prémiové prvky

Nový Soul nabízí řadu nových prémiových prvků výbavy, mezi něž patří přední světlomety LED pro denní svícení a zadní světla LED, xenonové světlomety, bezklíčový přístupový systém a spouštění motoru tlačítkem, automatická klimatizace, prémiový audiosystém Infinity, navigační systém s 8" displejem, tempomat, kožené čalounění, odvětrávaná sedadla vpředu, vyhřívaná sedadla vpředu a vzadu, panoramatické skleněné střešní okno a řada dalších.

Nová Kia Soul může být vybavena řadou bezpečnostních a praktických prvků, díky nimž získá tato novinka charakter "velkého vozu". Mezi takovéto prvky patří: asistent dálkových světlometů (první aplikace ve voze značky Kia v Evropě), chytrý parkovací asistent SPAS (Smart Parking Assist System), nyní s funkcí automatického řízení při paralelním i kolmém parkování, systém varování při opuštění jízdního pruhu LDWS (Lane Departure Warning System).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…