Klaudiánova nemocnice: V porodnici vyšetřují sluch novorozenců novým přístrojem

04.10.2022 10:57 | Tisková zpráva

Novorozenecké oddělení Klaudiánovy nemocnice má nový, modernější přístroj na screeningové vyšetření sluchu novorozených dětí. Ten vyšetřuje děti pomocí otoakustických emisí. Toto vyšetření se v mladoboleslavské porodnici provádí u všech zde narozených miminek od roku 2013.

Klaudiánova nemocnice: V porodnici vyšetřují sluch novorozenců novým přístrojem
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

„Vyšetření probíhá pomocí přístroje, který vyvolá zvukový podnět a sondy, která se dává do zvukovodu miminka a měří odpověď. Jedná se tedy o bezbolestné vyšetření. 

Anketa

Zvažovali byste na Hrad volbu Josefa Středuly?

50%
hlasovalo: 7668 lidí
Podmínkou je, aby bylo dítě v klidu. Na displeji přístroje se následně ukáže, zda jsou otoakustické emise výbavné nebo ne,“ vysvětluje vedoucí lékařka novorozeneckého oddělení Michaela Roškotová.

Vyšetření se provádí druhý nebo třetí den po narození miminka. Cílem je, aby se co nejdříve odhalila případná vada sluchu a byla tak včas zajištěna potřebná následná péče: naslouchadlo nebo kochleární implantát, které jsou nutné pro rozvoj řeči a následně dobrý psychomotorický vývoj.

Podle lékařky Roškotové je nový přístroj citlivější, zároveň je však vyšetření časově náročnější. „Teprve časem uvidíme, zda pomocí tohoto přístroje budeme posílat méně dětí na rescreening na naší ORL ambulanci, kam případně odesíláme v jednom měsíci věku miminka, pokud jsou naměřené emise na porodnici nevýbavné,“ vysvětluje. Pokud je i v ORL ambulanci výsledek měření negativní, jsou rodiče s miminkem odesláni na specializované ORL pracoviště k dalšímu vyšetření a diagnostice.

Ročně se odesílají z mladoboleslavské nemocnice na takové vyšetření na kliniku jedno až dvě děti. Statistiky přitom mluví jasně: za rok se narodí v České republice 600 až 1200 dětí se středně těžkou a přibližně 100 dětí s těžkou poruchou sluchu. Včasná diagnostika těmto dětem zajistí kvalitnější život. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…