Klaudiánova nemocnice poprvé zavedla pacientovi kardiostimulátor

23.10.2021 12:58 | Tisková zpráva

Pacienti z Mladoboleslavska, jejichž srdce potřebuje kardiostimulátor, již nemusí jezdit do Prahy nebo do Liberce. V Klaudiánově nemocnici bylo implantováno pacientovi poprvé toto zařízení.

Klaudiánova nemocnice poprvé zavedla pacientovi kardiostimulátor
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Tento první výkon provedl prof. MUDr. Petr Neužil z Nemocnice Na Homolce se svým týmem. Celému výkonu přihlížel personál interního oddělení Klaudiánovy nemocnice, který bude další implantace provádět. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Kardiostimulátor je elektronické zařízení, které u pacienta nahrazuje jeho srdeční rytmus v případě, kdy srdeční frekvence je pomalá nebo dochází k významné převodní poruše.

Interní oddělení předpokládá, že v roce 2022 bude zavedeno cca sto kardiostimulátorů. Do budoucna ale tento počet výrazně poroste – přibydou pacienti z širší spádové oblasti. Podle primáře Poláka bude výkonů také přibývat díky stárnutí populace. Implantace kardiostimulátoru přitom není limitována věkem a je v mnoha případech život zachraňujícím výkonem.

Otevření kardiostimulačního centra v Mladé Boleslavi znamená, že se nemocnice zařadila mezi několik takových center ve Středočeském kraji. Do konce roku budou probíhat tyto výkony ve zkušebním režimu, kdy interní oddělení bude vylaďovat provedení podle týmu profesora Neužila. Implantace kardiostimulátoru bude prováděna pod vedením primáře Martina Poláka. Klaudiánova nemocnice bude nadále spolupracovat s chirurgickým oddělením, s kardiocentrem v Liberci a kardiocentrem Nemocnice na Homolce. V případě přání pacientů také s IKEM, Fakultní nemocnicí na Vinohradech či s II. interní klinikou Všeobecné fakultní nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…