Klient ZP 211 daroval krev. Už šestsetkrát

04.03.2018 18:30

Bývalý nádražák a dlouholetý klient ZP 211, téměř pětašedesátiletý Zdeněk Duběnka z Kostomlat na Nymbursku daruje svoji krev a plazmu pravidelně a bezplatně již od svých 19 let.

Klient ZP 211 daroval krev. Už šestsetkrát
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Za tu dobu jí rozdal už kolem 350 litrů. Pomohl tak nezištně stovkám pacientů. Svůj rekordní šestistý odběr absolvoval ve čtvrtek 15. února 2018 v Poděbradech.

„Pravidelnou dárkyní krve byla i moje maminka, a tak mi přišlo naprosto přirozené ji napodobit. Poprvé to bylo na vojně a pak už od té doby pravidelně každý rok dávám plazmu a krev. Plazmu může člověk totiž dávat každé dva týdny, krev mohou muži dávat až pětkrát do roka, ženy čtyřikrát“, odpovídá vitální pan Zdeněk na otázku ředitelky Odboru kanceláře generálního ředitele ZP 211 Aleny Frolíkové, která mu přišla za pojišťovnu poděkovat a pogratulovat.

Za svoje odběry je držitelem sbírky odznaků a plaket doktora Janského. V roce 2014 byl jako první dárce krve v České republice vyznamenán prezidentem republiky medailí Za zásluhy o stát.

Na dotaz, jestli je v České republice ještě další podobný rekordman, pan Duběnka zareagoval: „Dárců, kteří darovali svoji krev více než 300krát, je u nás jen několik. Ale přes 500 odběrů mám na kontě jen já sám. Protože dárcovství krve končí v 65 letech, je to dnes jeden z mých posledních odběrů. Rád bych svoje dárcovství zakončil šestistým třetím odběrem, jako náš slavný automobil Tatra,“ směje se pan Zdeněk. My jen dodáváme, že pan Zdeněk nemá žádného konkurenta nejen v Evropě, ale ani ve světě. 

Pane Duběnko, velké díky a přejeme pevné zdraví!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …