Klíšťová encefalitida – převařit mléko, nebo očkovat?

13.10.2014 15:32

Tímto onemocněním se lze nakazit i „nepřímou cestou“. Několik takových případů zaznamenali krajští hygienici v Libereckém kraji u konzumentů tepelně neošetřeného mléka. Protože se jedná o produkt živočišné výroby, rozhodla se SVS zahájit mimořádnou kontrolní akci s cílem zjistit míru rizika nákazy při konzumaci nepřevařeného mléka a z něj připravovaných mléčných výrobků. Výsledek? Reálné riziko nelze podcenit…

Klíšťová encefalitida – převařit mléko, nebo očkovat?
Foto: URS Czech
Popisek: Kráva, ta je v tom nevinně.

V červnu letošního roku šetřili epidemiologové v Libereckém kraji případ onemocnění klíšťovou encefalitidou, kdy si nemocná osoba nebyla vědoma přisátí klíštěte. V rámci epidemiologického šetření se zjistilo, že tato osoba konzumovala tepelně neošetřené kozí mléko. Následné šetření odhalilo další dvě onemocnění s epidemiologickou souvislostí mezi 18 konzumenty mléka ze stejného zdroje.

Státní veterinární správa zajistila během léta cílené vyšetřování mléka v regionech se zvýšeným výskytem klíšťové encefalitidy u lidí. Vyšetřování mléka od krav, ovcí a koz bylo doplněno vyšetřováním krve ovcí a koz, které mělo na základě protilátek v krvi ukázat, zda se zvířata s virem klíšťové encefalitidy již setkala, i když se samotný virus v mléku nemusí zjistit.

V rámci samotného vyšetřování bylo odebráno 238 vzorků mléka z 215 hospodářství. Pouze v jednom případě byla prokázána přítomnost viru a to v kozím mléce v Libereckém kraji. Z celkového počtu 613 vzorků krve z 59 hospodářství byly protilátky zjištěny u 45 zvířat na 14 hospodářstvích v rámci celé republiky, což představuje 23% vyšetřených hospodářství. Z toho plyne, že téměř čtvrtina vyšetřovaných chovů se pohybuje, či pohybovala, v oblasti přírodního ohniska klíšťové encefalitidy. 

Konzumace tepelně ošetřeného mléka a výrobků z něj spolehlivě zabrání alimentárnímu přenosu nákazy. Ačkoliv v podmínkách České republiky představuje tento přenos nákazy pouze cca 1% případů, nelze riziko podceňovat. Prevencí onemocnění klíšťovou encefalitidou je pak očkování neživou vakcínou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec