Knižní novinka: Zázračné stromy

12.03.2019 14:55

Ilustrovaná knížka Zázračné stromy je výsledkem mnoha let vědeckého výzkumu o životě stromů. Proniká do jejich tajemného světa a nabízí nám nové pohledy na podstatnou součást přírody, o níž toho víme stále málo. Kniha vychází v nakladatelství DOKOŘÁN.

Knižní novinka: Zázračné stromy
Foto: Přebal knihy Zázračné stromy
Popisek: Zázračné stromy

Strom může žít stovky let, úzce spolupracuje s jinými rostlinami, zvířaty i mikroorganismy. Skupina stromů tvoří les, jenž nám poskytuje potravu a prostředí pro rozmanité formy života. Cílem této knihy je pomoci lépe pochopit tajemství stromů, jejich částí, růstu, dynamických změn a to, jak je jejich život propojen s tím, co znamená být člověkem.
 
Autorem této knižní novinky je profesor Olavi Huikari, mezinárodně uznávaný finský vědec, který se zabýval lesem a stromy, a také ředitel Finského institutu pro výzkum lesa.
 
Ukázka z úvodní kapitoly Co je strom? jasně ukazuje hloubko znalosti daného tématu, kterou autor prokazuje.  
 
První cévnaté rostliny se objevily před 400 miliony lety v siluru. Začaly pumpovat do atmosféry kyslík. V období karbonu před 330 miliony lety se začalo nedostávat oxidu uhličitého a vyvinuly se kapraďorosty s listy, které dýchaly. Růst do výšky přišel s nahosemennými rostlinami (jinany a vysokými jehličnany) v období pozdního permu (před 250 miliony lety) a jury (před 150 miliony lety). Nakonec přibližně před 75 miliony lety převládly nad nahosemennými rostlinami krytosemenné. Příkladem krytosemenných dřevin jsou magnolie. Významnou vlastností stromů je, že produkují lignin v sekundární buněčné stěně (obsah ligninu tvoří přibližně 30 % hmotnosti dřeva v suchém stavu) a stejně jako ostatní rostliny také obrovské množství celulózy (nejrozšířenější organické sloučeniny na Zemi) a taninů. Lidská DNA se shoduje z 50 % s DNA stromů. Zamysleme se nad tím, až příště usedneme pod starým dubiskem!  
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…