Knižní novinky: Parlamentní listy doporučují

11.11.2014 15:38

Redakce pokračuje ve své tradici a v rámci ní vás chceme informovat o nejnovějších publikacích NAKLADATELSTVÍ LIDOVÉ NOVINY, které si zaručeně zaslouží vaší pozornost.

Knižní novinky: Parlamentní listy doporučují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Bruno Schreiber- Život si nikdo nevybere

Vzpomínková kniha Bruno Schreibera začíná nahlédnutím do života položidovské rodiny v České Lípě před druhou světovou válkou. Po roce 1938 musela rodina město opustit a těžké válečné časy přečkávala na vesnici ve středních Čechách. Autor připomíná tehdejší život na venkově i s jeho úsměvnými stránkami, ale také historické události, které na jeho rodinu neblaze dopadaly. V závěru války byl i on, jako patnáctiletý, internován v koncentračním táboře Terezín, což ho poznamenalo na celý život. Ani existence v poválečném a posléze komunistickém Československu nebyla bez problémů. Několik kapitol věnuje úseku svého života ve Švýcarsku, kam emigroval v roce 1969. Kniha je autentickým svědectvím o době od třicátých let až do dnešních dnů.

 

Milan Matějček- Cesta za Svobodou

Jádrem knihy je naléhavá snaha sdělit své zkušenosti, popsat složitou proměnu životních východisek emigranta i osobní oběť, kterou odevzdává zejména první emigrantská generace ztrátou vlastních kořenů.

 Manželé Milan a Jarmila se dvěma malými dětmi Péťou a Adélkou se rozhodli v roce 1984 emigrovat do Kanady. Když splnili své povinnosti vůči starým rodičům s rozsáhlou historií politického proskribování, chtěli dopřát zejména svým dětem život ve svobodnějším světě, opustili svůj pražský dům a odjeli na zdánlivou dovolenou…Otec rodiny - autor a hlavní postava příběhu zároveň - popisuje zážitky i zkušenosti během cesty přes bělehradský sběrný tábor, a zejména pak své osudy, počínání a pokusy o prosazení se ve vlastní emigraci. 

Prokop Tomek- Nejlepší propaganda je pravda

Kniha zachycuje životní a profesní příběh Pavla Pecháčka, významné osobnosti Československého/Českého rozhlasu. Jeho dramatické osudy začínají po nucené emigraci rodičů po roce 1948, v níž se jeho otec stane významným činitelem, posléze ředitelem zahraničního vysílání Svobodná Evropa a Hlas Ameriky. Pavel je vychováván s dalšími sourozenci ostatními příbuznými v socialistickém Československu, skoro zázrakem se prosadí rovněž v rozhlase a jde ve stopách svého otce… Dramatický životopisný příběh je prokládán autentickými vzpomínkami hlavní postavy příběhu.

 

František Čermák- Periferie jazyka

Originální a dosud nikde neexistující systematický vhled do jazyka, který nabízí věrný a hloubkový pohled na povahu a chování takového typu slov jako najevo, vstříc, úkor, dokořán, kterým se nikdy pozornost nevěnovala.

Vstupními zdroji pro tento slovník byl stomilionový korpus češtiny (SYN), frazeologický slovník a další zdroje; tato data byla zpracována několika programy a následnou manuální analýzou vedoucí ke konečnému tvaru. Takto se k uživateli dostává celkem 3623 monokolokabilních slov (slovních tvarů), vybavených především frekvencemi a to ve dvou podobách.

  •  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

19:02 Správa železnic vybere projektanta tříkolejného mostu na Výtoni

Budování moderní železnice na území metropole pokračuje, Správa železnic hledá projektanta stavby no…