Knižní novinky: Parlamentní listy doporučují

25.11.2014 15:14

Redakce pokračuje ve své tradici a v rámci ní vás chceme informovat o knižních novinkách, které si zaručeně zaslouží Vaší pozornost.

Knižní novinky: Parlamentní listy doporučují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Nassim Nicholas Taleb- Antifragilita

Proč je městský stát lepší než stát národní? Proč mít připravenu výpověď ještě předtím, než nastoupíte na nové místo? A proč znamenalo ztroskotání Titaniku spíše záchranu než ztrátu lidských životů? Nejnovější kniha Nassima Nicholase Taleba klade opět řadu provokativních otázek, především ale opět dochází k závěrům, které mohou bez nadsázky změnit náš život. Základní myšlenky svých předešlých knih Černá labuť a Zrádná nahodilost – tedy především to, jak podstatnou roli hrají v našem životě nepředvídatelné události, nahodilost a štěstí – Taleb dále rozvíjí poukazem na potenciálně pozitivní roli neurčitosti, chaosu a volatility, jevů, jichž se instinktivně spíše obáváme. Paradoxně právě z nich můžeme podle autora těžit a dosáhnout obecné odolnosti. Dokážeme-li to, budeme schopni dosáhnout úspěchu i v dnešním nejistém a překotně se měnícím světě.

 

Richard Ford- KANADA

„Nejprve vám povím o loupeži, jíž se dopustili naši rodiče. Pak o vraždách spáchaných později,“ začíná líčení příběhu svého dospívání ve stínu rodinné tragédie hlavní hrdina románu Dell Parsons. Poté co se Dellův otec, bývalý válečný letec zapojený do obchodu s kradeným masem, pokusí vyřešit své finanční problémy přepadením banky a je i s manželkou zatčen, je patnáctiletý Dell převezen matčinou přítelkyní z Montany na kanadský venkov a zanechán v péči jejího bratra Arthura. Brzy však zjišťuje, že také jeho podivínský ochránce prchá před temnými stíny minulosti, jejichž dopadu nemá být ušetřen ani on sám.

Fordův román, poutající mimo jiné autorovým brilantním jazykovým stylem a schopností plasticky vystihnout subtilní myšlenkové a citové pochody jeho protagonisty, se záhy po svém vydání dočkal vynikajících recenzí a byl označen za „jeden z prvních velkých románů jednadvacátého století“.

Philip J. Imbrogno- Hranice světů

Kniha Philipa J. Imbrogna obsahuje pečlivě zdokumentovaný výzkum toho nepodivnějšího z podivného – únosy, blízká setkání, spatření yettiho, mořské obludy i krvežíznivou chupacabru. Imbrogno rozebírá zprávy o poltergeistech, mimozemských stvořeních, humanoidech, děsivých světlech, hlasech duchů a džinech. Pomocí posledních výzkumů v oblasti kvantové teorie nabízí vědecké analýzy toho, jak se mohou tyto fantómy času a prostoru zhmotňovat v našem světě. V řadě případů se jedná o poprvé publikované události.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…