Koalice pro Olomoucký kraj: Investice nebudeme krátit ani přes astronomický narůst cen energií

15.12.2022 18:47 | Tisková zpráva

Nejdůležitější hlasování roku na krajském zastupitelstvo prošlo i díky koaličním Spojencům.

Koalice pro Olomoucký kraj: Investice nebudeme krátit ani přes astronomický narůst cen energií
Foto: Olomoucký kraj
Popisek: Olomoucký kraj, logo.

“Současná koalice snižuje i v těžké době dluh kraje, jak jsme slíbili. Jako Spojenci máme své nepřekročitelné limity, a to jsou investice do infrastruktury a do lidí, kteří dělají Olomoucký kraj lepším. Za to úspěšně bojujeme, jak lze vidět na výši dotačních titulů pro příští rok. Přes astronomický nárůst cen energií je nebudeme krátit,” vyjádřil se Ivo Slavotínek, 1. náměstek hejtmana.

Zastupitelstvo Olomouckého kraje rozhodlo o poskytnutí bezúročných půjček pro pobočku Charit v Olomouci a Šternberku. Dále taky pro Krajskou radu seniorů a společnost Elim Hranice. Celkově jde o částku přes 3,5 milionu. “Peníze budou použity na zlepšení služeb, zázemí a obecně investiční rozvoj sociálních služeb, financovaný z evropských fondů. Krajská rada seniorů se zaměřuje na aktivní život našich starších spoluobčanů. Je to ta nejmenší forma poděkování od Olomouckého kraje, kterou můžeme poskytnout našim seniorům za to, jak mladší generace vychovali a jakou společnost nám připravili,” nechal se slyšet Slavotínek.

Dále bylo schváleno vyhlášení dotačního Programu obnovy venkova. “I přes nejistou dobu se podařila udržet alokace ve výši 37 miliónů jako v minulém roce. Nově se můžou hlásit obce, které mají 2 tisíce obyvatel. Zároveň byla do podporovaných aktivit zařazena také energeticky úsporná opatření. V současné době je velmi důležité jít cestou úspor energií,” vítal schválení programu náměstek hejtmana Jan Šafařík. „Zároveň jsme schválili podporu značení regionální produkce a farmářských trhů,“ dodal náměstek Šafařík.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

“Spojenci si uvědomují, že dotace pro vysoké školy jsou investicí do budoucnosti. O finanční podporu od Olomouckého kraje se pravidelně uchází Univerzita Palackého, Moravská vysoka škola, Vysoka škola logistiky a Vysoká škola báňská. V letošním roce je to částka přes 16 miliónů korun,” nechal se slyšet Aleš Jakubec.

Zastupitelstvo také vyhlásilo dotační program na podporu enviromentálního vzdělávání v Olomouckém kraji. Tento dotační program má v gesci radní Aleše Jakubce. Může se přihlásit jakékoliv školské zařízení nebo středisko ekologické výchovy. “Je velmi důležité poskytnout našim žákům a studentům klíčové znalosti a kompetence v oblasti ochrany životního prostředí. Vzhledem k současné a nastávající době to bude čím dál důležitější téma pro výchovu našich dětí. Dotační titul mnoha formami právě toto rozvíjí,” říká radní Jakubec.

V oblasti kultury byly schválené víceleté dotace pro významné kulturní projekty. “Cílem je vytvořit předvídatelnější a stabilnější prostředí pro významné hráče v oblasti kultury. Celková alokace na tři roky je ve výši 33 miliónů korun. Velkou podporu z Olomouckého kraje dostane třeba AFO Olomouc, Blues Alive nebo Přerovský jazzový festival. Tyto kulturní akce dostanou necelé čtyři miliony korun do roku 2025,” zmínil o důležitém dotačním titulu radní pro kulturu Jan Žůrek.

Bylo taktéž schváleno zajištění a financování knihoven na rok 2023 v našem kraji. "Je potřeba si uvědomit přidanou hodnotu knihoven i v malých obcích, ve kterých probíhá mnoho setkání občanů, jsou často kulturním srdcem obcí. Díky podpoře kraje se čtenáři nemusí obávat, že by v příštím roce byli ochuzeni o jejich oblíbená místa setkání a vzdělávání," konstatuje Žůrek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…