Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu k výsledkům průmyslové produkce v červenci 2017

07.09.2017 19:07

Průmyslová produkce v červenci 2017 meziročně vzrostla o 3,3 %, při stejném počtu pracovních dní jako v loňském roce. Ve srovnání s předchozím měsícem, po vyloučení sezónních vlivů, byla výroba nižší o 9,8 %.

Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu k výsledkům průmyslové produkce v  červenci 2017
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„Červencové výsledky potvrdily letošní růstový trend tuzemského průmyslu, když meziroční objem výroby vykázal opět slušný růst. Táhne ho jak silná domácí poptávka, tak i oživení v eurozóně. V meziměsíčním srovnání se projevilo čerpání celozávodních dovolených, proto výsledky skončily zdánlivě méně příznivě. Dalším aspektem, který je ovlivnil, byl nižší počet pracovních dnů v červenci oproti červnu 2017,“ uvedl náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu Eduard Muřický.

Hodnota nových průmyslových zakázek, indikující další směřování průmyslu, v červenci meziročně vzrostla o 7,6 %, z toho zakázky ze zahraničí rostly o 8,5 % a z tuzemska o 5,8 %. Také aktuální průzkumy mezi nákupními manažery naznačují, že nálada mezi podnikateli je nadále velmi pozitivní a hodnoty většiny předstihových indikátorů jsou vyšší než před rokem.

Údaje o průmyslové produkci za červenec 2017 potvrdily, že tahounem je zpracovatelský průmysl, který vykázal růst o 5,4 %. Produkce v dalších dvou sekcích meziročně klesla – ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu o 8,0 %, v těžbě a dobývání o 14,3 %.

Ve zpracovatelském průmyslu produkce meziročně vzrostla ve třinácti odvětvích a snížila se v devíti odvětvích. Nejvyšší tempo růstu o 18,7 % vykázalo odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Ovšem největší vliv na výkon zpracovatelského průmyslu má produkce v automobilovém průmyslu, která v červenci 2017 meziročně vzrostla o 17,1 %. Ta má v domácím průmyslu rozhodující podíl, protože se na celkových tržbách průmyslu (v podnicích s 50 a více zaměstnanci) podílí téměř třetinou. Nejvyšší pokles vykázala výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení o 28,1 %, dále pak farmaceutický průmysl o 17,7 % a výroba usní a souvisejících výrobků o 15,7 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…