Komerční banka: Čistý zisk za rok 2012 dosáhl 14 miliard korun

16.02.2013 18:27

Objem úvěrů poskytnutých klientům Skupiny KB v roce 2012 vzrostl o 4,1 % na 469,1 miliardy Kč. Objem vkladů od klientů stoupl o 3,3 % na 579,1 miliardy Kč.

Komerční banka: Čistý zisk za rok 2012 dosáhl 14 miliard korun
Foto: Archiv
Popisek: Komerční banka - logo

 Meziroční výše konsolidovaných výnosů se téměř nezměnila (pokles o 0,2 % na 32,7 miliardy Kč), podobně tak tomu bylo u provozních výnosů (nárůst o 0,2 % na 13,5 miliardy Kč). Výrazného poklesu o 74,5 % na 1,9 miliardy Kč bylo dosaženo u nákladů rizika zejména v důsledku opravné položky vůči hodnotě řeckých vládních dluhopisů zaúčtované v roce 2011. Nižší náklady rizika byly proto hlavním motivem meziročního nárůstu zisku náležejícího akcionářům KB o 47,3 % na 14,0 miliard Kč.

KB vybudovala pevný základ pro další rozvoj svého podnikání. Skupina vykázala jádrovou Tier 1 kapitálovou přiměřenost podle standardů Basilej II ve výši 14,7 %. Likvidita vykázaná poměrem čistých úvěrů a depozit zůstala vynikající, na 78,0 %.

Představenstvo KB rozhodlo navrhnout dozorčí radě a valné hromadě výplatu dividendy ve výši 8 687 milionů Kč, což je 230 Kč na jednu akcii a představuje výplatní poměr 62,7 % z čistého zisku náležejícího akcionářům Banky. To odpovídá hrubému dividendovému výnosu 5,7 % při porovnání s uzavírací cenou akcie na konci roku 2012.

Hlavní události

Komerční bance úspěšně rostl objem depozit (o 3,3 %) a objem poskytnutých úvěrů KB rostl rychleji než celý trh (o 4,1 %).
Skupina KB dokončila přípravu na působení v posíleném penzijním systému České republiky. Od začátku roku 2013 začali klienti vstupovat do nových penzijních fondů spravovaných KB Penzijní společností.

Počet klientů v Penzijním fondu KB vzrostl meziročně o výrazných 12,8 % na 571 000. V souladu s novou regulací spravuje od 1. ledna 2013 transformovaný penzijní fond KB Penzijní společnost.

Komerční banka obhájila prestižní ocenění Banka roku 2012. V jedenáctileté historii ankety organizované společností Fincentrum zvítězila KB již popáté. Skupina KB se umístila na stupních vítězů v šesti ze třinácti vyhlašovaných kategorií.

Komentář generálního ředitele

Navzdory náročnému prostředí dosáhla Skupina Komerční banky v roce 2012 velmi dobrého výsledku díky správnému nastavení svého obchodního modelu a silnému vztahu se svými klienty. Zatímco ekonomické podmínky budou i v tomto roce náročné a tržní úrokové sazby zůstanou na velmi nízké úrovni, my se musíme zaměřit na disciplinované řízení nákladů, rozvoj našich dlouhodobých vztahů s klienty a využití silných stránek KB..

Henri Bonnet
Předseda představenstva a generální ředitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…