Komora daňových poradců: Daňový poradce dává jistotu, že je vše v pořádku

09.02.2019 10:22

Rozsáhlý průzkum mezi firmami a živnostníky prokázal, že práce daňových poradců a očekávání na straně jejich klientů spočívají hlavně v poskytnutí jistoty, že mají vše v pořádku. S pomocí daňových poradců zvládnou nejen běžné daňové situace, ale bez rizika vyřeší i složitější nebo nestandardní daňové otázky. Samotná optimalizace daní, či spravování daňového přiznání nejsou pro firmy hlavními důvody, proč se na daňového poradce obrátí.

Komora daňových poradců: Daňový poradce dává jistotu, že je vše v pořádku
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

„Daňové zákony jsou složité a daňoví poradci pomáhají podnikatelům s jejich správným pochopením. Odstraňuji tak riziko chybného postupu a možného následného postihu ze strany finančního úřadu, což je v konečném důsledku výhodné jak pro firmy, tak pro stát.“ komentuje výsledky průzkumu tajemník Komory, Radek Neužil.

Celkově je se svým daňovým poradcem spokojeno 85% dotázaných firem a živnostníků, což svědčí o vysoké kvalitě jejich práce. Navíc se ukázalo, že dlouhodobá spolupráce spokojenost výrazně zvyšuje. Daňový poradce poskytuje záruku odbornosti díky náročné kvalifikační zkoušce, je povinně pojištěn na případné škody a má ze zákona povinnost mlčenlivosti o všech skutečnostech, o kterých se v souvislosti s daňovým poradenstvím dozvěděl. Prezidentka Komory, Petra Pospíšilová, upozorňuje na skutečnost, že podnikatelé často tyto výhody, které mají daňoví poradci proti například účetním, auditorům nebo ještě hůře zcela nekvalifikovaným samozvaným poradcům, nevnímají a mohou se tak zbytečně dostat do problémů. Komora daňových poradců má přitom vůči svým členům disciplinární pravomoc, což zvyšuje záruku kvalitního daňového poradenství.

„Chceme na tyto skutečnosti opakovaně upozornit, v tomto případě i s podporou prokazatelných dat z podnikatelského prostředí,“ uzavírá Neužil.

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 866 daňových poradců a eviduje 1083 společností vykonávající daňové poradenství.
KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete ZDE.
Komora je členem CFE Tax Advisers Europe. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně CFE provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…