Komora daňových poradců: Naše koncepční připomínky byly zohledněny

08.04.2020 21:31

Ve včerejších večerních hodinách Poslanecká sněmovna schválila kompenzační bonus pro OSVČ. Schválenou verzi plně podporujeme. Jsou zohledněny všechny zásadní připomínky, které Komora uplatnila a díky nimž na tento příspěvek dosáhli ti, kteří byli zasažení koronavirovou krizí a pro něž byl skutečně určen.

Komora daňových poradců: Naše koncepční připomínky byly zohledněny
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Viceprezident Komory daňových poradců, Petr Toman, dodává: „Považujeme za velmi důležité, že v rámci rozpravy ministryně financí reagovala na naše podněty a potvrdila, že kompenzační bonus bude osvobozen od daně. Významné je také to, že byl schválen další náš návrh, na jehož základě bude od daně osvobozeno OČR, které je poskytováno OSVČ.“  Díky návrhům Komory tak podnikatelé předem získají nezbytnou právní jistotu, že oba příspěvky nebudou podléhat dani, tj. ani sociálnímu ani zdravotnímu pojištění. Půjde o čistou částku, kterou jim stát dává k dispozici.

Daňový poradce a vedoucí Sekce správa daní a poplatků, Tomáš Hajdušek, doplňuje: „Neméně důležité je také to, že se podařilo prosadit náš další návrh, aby žádosti o poskytnutí kompenzačního bonusu bylo možné podávat také prostřednictvím emailu. Výrazně se tím zjednoduší administrace tohoto příspěvku a předejde se v tuto chvíli nechtěným frontám na poštách či na finančních úřadech.“

„Je vidět, že pokud Ministerstvo financí při přípravě právních předpisů, které mají řešit současnou krizi, spolupracuje s Komorou daňových poradců, je výsledek výrazně efektivnější. Opakovaně deklarujeme, že jsme takto připraveni spolupracovat nejen s Ministerstvem financí, ale i s ostatními resorty a dáváme v této obtížné době zdarma k dispozici své špičkové odborníky. Doufáme, že tento příklad bude pro stát důkazem, že využití Komory je ve svém důsledku ku prospěchu všech, především však těch, kteří jsou současnou krizí nejvíce zasaženi,“ uvádí člen Prezidia a vedoucí Sekce daň z příjmů právnických osob, Jiří Nesrovnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …