Komora daňových poradců: Žádáme, aby výše slevy na dítě byla číslo, dělitelné dvanácti beze zbytku

26.04.2021 19:38

V dopisu, který jsme dnes rozeslali všem senátorům, reagujeme na Poslaneckou sněmovnou schválený návrh na základní slevu na druhé a další dítě.

Komora daňových poradců: Žádáme, aby výše slevy na dítě byla číslo, dělitelné dvanácti beze zbytku
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Vážená paní senátorko, vážený pane senátore,

zjistili jsme, že v rámci Sněmovního tisku č. 1116 došlo mimo jiné ke schválení zvýšení slevy na druhé, třetí a další dítě, ovšem s tím, že celková roční částka není dělitelná dvanácti tak, aby vyšlo celé číslo.

Právě dělitelnost této slevy dvanácti beze zbytku je důležitá proto, že její jedna dvanáctina je měsíčně uplatňována při výpočtu mezd (§ 35ba odst. 3 ZDP - ZDE), což je hlavním důvodem, proč nikdy v minulosti nebyla uplatněna jiná, než beze zbytku dělitelná částka.

Pokud by návrh zůstal ve verzi schválené Poslaneckou sněmovnou, výrazně by to zkomplikovalo mzdovou evidenci a pro podnikatele (zaměstnavatele) by to představovalo také zbytečné náklady například na úpravy softwaru.

Na podobný problém jsme již upozorňovali v loňském roce (ZDE), kdy Poslanecká sněmovna schválila základní slevu na poplatníka. Ani tato nebyla ve verzi schválené Poslaneckou sněmovnou dělitelná dvanácti a chybu následně napravil Senát.

Proto bychom vás chtěli požádat, abyste tuto zjevnou chybu opravili tak, aby výše slevy bylo číslo dělitelné dvanácti beze zbytku. To je možné provést adekvátním zvýšením nebo snížením uvedené slevy. Která cesta se nakonec zvolí, není z tohoto hlediska podstatné. Jako Komora se vyjadřujeme pouze k jednodušší aplikaci předmětného návrhu.

V případně dalších dotazů se obracejte na člena Prezidia a vedoucího Sekce daně z příjmů právnických osob Ing. Bc. Jiřího Nesrovnala na telefonním čísle 602 771822 nebo emailu nconsult@nconsult.cz.

S pozdravem

Ing. Petra Pospíšilová
prezidentka KDP ČR

Mgr. Ing. Petr Toman
viceprezident KDP ČR

Ing. Bc. Jiří Nesrovnal
člen Prezidia KDP ČR, vedoucí Sekce DPPO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…