Komora daňových poradců: Zdaňování v neziskovém sektoru aneb Kde končí zákon a začínají pochybnosti

26.11.2018 12:19

Mnohá témata zdaňování v neziskovém sektoru nemají přímočará a jednoznačná řešení. Na problémy a nejednoznačnost poukázal seminář, který pořádala Komora daňových poradců.

Komora daňových poradců: Zdaňování v neziskovém sektoru aneb Kde končí zákon a začínají pochybnosti
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Jak úvodem semináře uvedl Ing. Jaromír Adamec, vedoucí Sekce neziskové organizace, který celý seminář moderoval: „Neziskové organizace mají historicky odlišné postavení v daňových zákonech a správná aplikace daňových předpisů je bez kvalitního odborníka, daňového poradce specializujícího se na tento typ daňových poplatníků, mnohdy nemožná. Přesto i přes jeho práci některé problémy nemusí mít jediné správné řešení. A právě tento seminář si položil za cíl na ně upozornit a možná východiska navrhnout.“

Celým seminářem se jako červená nit táhla problematika dopadů změny právní formy neziskových organizací resp. vznik či zánik oprávnění k poskytování zdravotních služeb v průběhu zdaňovacího období. Tyto skutečnosti ve většině případů znamenají jiný přístup při výpočtu daně z příjmů právnických osob a to přechodem z úzkého na široký základ daně či naopak. Obdobné otázky se týkají souvisejícího vzniku či zániku možnosti využití položky snižující základ daně a navazujících změn při aplikace daně silniční. Jak ukázaly jednotlivé prezentace přednášejících a následná diskuse, řešením je vždy hledání smyslu právní úpravy a nikoliv mechanická aplikace zákona.

Seminář zabývající se otázkami zdaňování neziskových organizací se konal 23. listopadu 2018 v Praze. Daňoví poradci, členové Sekce neziskové organizace, ve svých prezentacích poukázali na problémy s praktickou aplikací daňových zákonů v neziskovém sektoru, se kterými se reálně potkávají ve své praxi. Díky kladnému ohlasu během semináře a takřka plnému přednáškovému sálu je již nyní v jednání příprava dalšího ročníku, který zaměří svoji pozornost na daň z přidané hodnoty a daňové problémy dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…