Kompletní shrnutí o inflaci je k dispozici na webu centrální banky. Česká ekonomika zpomaluje svůj růst

05.08.2016 11:47

Celková i měnověpolitická inflace se ve druhém čtvrtletí 2016 mírně snížily, a nadále se tak nacházely výrazně pod cílem ČNB. Česká ekonomika zpomaluje vlivem poklesu vládních investic svůj růst, který za rok 2016 celkově dosáhne 2,4 %. Ekonomickou aktivitu nadále podporují uvolněné měnové podmínky, růst zahraniční poptávky a nízké ceny ropy. V příštích dvou letech růst HDP opět zrychlí a dosáhne 3 %. V návaznosti na pokračující ekonomický růst se bude dále zlepšovat situace na trhu práce včetně zrychlení dynamiky mezd. Rostoucí ekonomická aktivita a mzdy budou na celém horizontu prognózy nadále působit na zvyšování domácích nákladů. Aktuálně již slábnoucí protiinflační působení dovozních cen odezní.

Kompletní shrnutí o inflaci je k dispozici na webu centrální banky. Česká ekonomika zpomaluje svůj růst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí 2016 zpomalila svůj meziroční růst na 3 %, zejména v důsledku zvolnění dynamiky investic. K růstu kladně přispěly všechny složky poptávky kromě zásob.

Ve druhém čtvrtletí 2016 prognóza předpokládá další zpomalení růstu HDP vlivem propadu vládních investic. Celková i měnověpolitická inflace ve druhém čtvrtletí 2016 v průměru zpomalily, a nadále se tak nacházely výrazně pod cílem ČNB, resp. pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma (Graf I.1). Příčinou takto nízké inflace jsou nadále pozitivní nabídkové šoky ze zahraničí. Ty se projevují obnoveným poklesem cen potravin a regulovaných cen i propadem cen pohonných hmot, který se však již začal zmírňovat.

Korigovaná inflace bez pohonných hmot, v jejímž vývoji se odráží růst domácí ekonomiky a mezd, tak zůstala hlavním zdrojem růstu spotřebitelských cen. Růst ekonomické aktivity v efektivní eurozóně se bude na celém horizontu prognózy nacházet okolo 2 % s tím, že v příštím roce dočasně zpomalí pod tuto hranici vlivem zhoršeného ekonomického sentimentu po referendu ve Spojeném království. 

 
Přílohou je 

Tabulka klíčových makroekonomických indikátorů (xlsx, 69 kB).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…