Konec kolotočových podvodů

19.01.2015 11:29

Stát si chce změnami v DPH u mobilů či tabletů posvítit na nepoctivce, říká daňový poradce Ivan Fučík, jednatel společnosti Fučík&Partneři.

Konec kolotočových podvodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefon Nokia

Zákon rozšiřuje seznam výrobků, u kterých bude DPH odvádět až kupující firma. Proč?

Režim „reverse charge“ se rozšiřuje kvůli boji s takzvanými kolotočovými podvody. DPH nově odvádí ten, kdo nakupuje, nikoli ten, kdo prodává. Dá se říci, že se tak vracíme k nějaké podobě daně z obratu. Už před dvěma lety se začalo uplatňovat přenesení daně ve stavebnictví. Předtím mohlo docházet k tomu, že firma kupující službu si DPH odečetla, ale prodávající společnost jí neodvedla. To se nově stát nemůže. Systém se zjednoduší, pokud je kupující plátce a použije nakoupené zboží pro svá zdanitelná plnění, má povinnost daň odvést a zároveň si ji uplatnit. Takže výsledkem je „nula“. A stát o nic nepřichází. Pravidlo se bude uplatňovat při obchodech s mobilními telefony, tablety, herními konzolemi, mikroprocesory, integrovanými obvody, některými kovy, obilovinami, technickými plodinami nad sto tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…