Konference o veřejné podpoře pokračovala i v pátek

20.05.2017 19:15

Druhý den Konference o veřejné podpoře, kterou pořádá v Brně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, zahájila vedoucí Oddělení veřejné podpory Libuše Bílá.

Konference o veřejné podpoře pokračovala i v pátek
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ve své přednášce se zaměřila na aktivity, jejichž financování ze strany obcí či krajů může zakládat veřejnou podporu. Kromě zvýhodněných prodejů či pronájmů majetku územních samosprávných celků to mohou být např. investice do rozvojových zón a infrastrukturní projekty, podpora kultury a cestovního ruchu, dotace na sport, dopravu, zdravotní a sociální služby, školství či vklady majetku nebo navýšení kapitálu do obecních či krajských podniků. Bílá upozornila na řadu rozhodnutí příslušných orgánů EU, ve kterých je konstatován pouze místní (lokální) účinek posuzovaného opatření a tedy neexistence veřejné podpory a možnost využití kritérií obsažených v takových rozhodnutích ze strany samosprávy při vyhodnocování přítomnosti veřejné podpory v konkrétních případech. Za koordinační orgán veřejné podpory pro oblast zemědělství, kterým je Ministerstvo zemědělství ČR, vystoupila Petra Tabery z odboru pro vztahy s EU. V obecných rysech představila hlavní agendu ministerstva a pravidla veřejné podpory v agrární oblasti.

Specifika veřejné podpory v turismu prezentovala zástupkyně Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise Graça da Costa. Podobně jako v jiných oblastech i zde platí, že pokud se nejedná o ekonomickou aktivitu nebo opatření nemá dopad na obchod mezi členskými státy nebo neposkytuje příjemci výhodu, pak se nejedná o veřejnou podporu. V případě, že se o veřejnou podporu jedná, ale je poskytnuta na základě některé z výjimek, pak ji není nutno notifikovat Evropské komisi.

Pravidla veřejné podpory v oblasti služeb obecného hospodářského zájmu prezentovala Gabriela Kinclová z ÚOHS. V uvedené oblasti sice nedošlo v poslední době ke změnám, avšak poskytovatelé při financování těchto služeb stále často chybují.

Prezentace Vojtěcha Horsáka byla věnována praktickým informacím k podpoře de minimis, kterou poskytovatelé zbytečně nadužívají a chybně ji poskytují i v případech, které nezakládají veřejnou podporu. Časté chyby souvisejí se zápisy do registru de minimis, kam poskytovatelé zapisují poskytnuté podpory pozdě, neuvádějí odkaz na nařízení nebo se snaží zápisy měnit či slučovat.

V rámci závěrečné diskuze mohli účastníci konference pokládat otázky jak zástupcům ÚOHS, tak i Evropské komise a dalším expertům, kteří objasňovali některé problematické či nejasné aspekty veřejné podpory.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…