Konto Bariéry na podzim pořádá 13. aukční salon výtvarníků

22.11.2016 12:59

Letošního již 13. aukčního salonu výtvarníků se účastní 388 autorů, kteří Kontu Bariéry darovali 448 uměleckých děl. Výnos z charitativní aukce současného českého umění opět poslouží na financování stipendií pro studenty středních a vysokých škol s těžkým postižením. Dvanáct předchozích charitativních dražeb vyneslo desítky milionů korun.

Konto Bariéry na podzim pořádá 13. aukční salon výtvarníků
Foto: Konto Bariéry
Popisek: Letošního již 13. aukčního salonu výtvarníků se účastní 388 autorů, kteří Kontu Bariéry darovali 448 uměleckých děl.

Všechna umělecká díla budou vystavena v Křížové chodbě Karolina od 16. listopadu do 2. prosince. Aukce se bude konat v neděli 4. prosince od 13 hodin v Modré posluchárně Karolina.

Autoři: Zdeněk a Lenka Sýkorovi

„Aukční salon výtvarníků je oprávněně chloubou a pýchou Konta Bariéry. Podařilo se nám totiž vytvořit něco unikátního – výborný projekt s více než dvacetiletou tradicí, přehlídku současného českého umění a originální charitativní dražbu. V nadaci si Aukční salony výtvarníků považujeme také proto, že jsme kolem nich shromáždili za ta léta desítky lidí, kteří se na naši aukci těší. Účastní se jí, podporují nás a sami si dělají radost uměním,“ přibližuje výjimečnost akce Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

Stanislav Diviš

Letošní aukční salon výtvarníků bude provázek i doprovodný program. Konto Bariéry ve spolupráci s agenturou Nydrle představí projekt tzv. „živého umění“. Tři čeští výtvarníci, Věra Tataro, Jakub Špaňhel a Petr Kožíšek, budou tvořit umělecká díla v přímém přenosu. Diváci navíc budou mít možnost vést jejich štětec a ovlivnit výslednou podobu děl. Obrazy, které společně vytvoří, budou vystaveny na 13. aukčním salonu výtvarníků a vydraženy prostřednictvím aukčního portálu Aukro.cz.

Projekt s více než dvacetiletou historií

Významný charitativní projekt Aukční salon výtvarníků provází Konto Bariéry již od roku 1993. Každé dva roky přední čeští i slovenští umělci věnují svá díla Kontu Bariéry, které je vystaví a následně vydraží. S nápadem oslovit výtvarníky rozmanitých žánrů a požádat je, aby věnovali jedno své dílo do charitativní aukce, přišel v roce 1993 Jan Kačer. Během 23 let Konto Bariéry uspořádalo 12 aukčních salonů. Vydražila se na nich díla za desítky miliónů korun.

Peníze z aukcí pomáhají financovat stipendia mladých lidí, studentů středních a vysokých škol. Fond Stipendium Bariéry zřídilo Konto Bariéry v roce 2000. Je určený pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Měsíční příspěvek ve výši 1000 až 4000 korun, není podmíněn studijními výsledky. Jedná se o sociální podporu, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem.

Výstava:
16. listopadu – 2. prosince 2016
otevřeno denně 10 – 18 hodin
Univerzita Karlova, Křížová chodba Karolina
Ovocný trh 3 – 5,  Praha 1

Aukce:
4. prosince 2016 od 13 hodin
Univerzita Karlova, Modrá posluchárna
Ovocný trh 3 – 5, Praha 1

https://aukcnisalon.cz/

Karel Malich

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…