Kontroly České obchodní inspekce na jihu Moravy posílili inspektoři ze Slovenska

20.12.2015 12:44

Minulý týden nezačal pro některé brněnské podnikatele ani pro prodejce v ASIA BAZARU na Hatích šťastně. Příliš pozdě zjistili, že jejich zákazníci hovořící slovensky nejsou turisté, ale inspektoři Slovenské obchodní inspekce, kteří na dva dny posílili řady inspektorů ČOI na jihu Moravy. A tak se bude zodpovídat provozovatel restaurace za podměrečné nápoje i řidič za provozování taxislužby „drink&drive“ bez příslušných oprávnění. Žádné nadšení nevyvolala ani kontrola ČOI na Hatích v ASIA BAZARU, posílená o inspektory SOI a celníky. Jejím výsledkem bylo zajištění téměř 400 kusů padělků značkových výrobků v cenách originálů odhadem za více než 1 milion korun. „Kontrolované osoby čeká správní řízení a následné uložení pokuty. Společné kontroly se slovenskými kolegy se osvědčily, takže budeme hledat další možnosti vzájemné spolupráce,“ řekl Karel Havlíček, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Brně.

Kontroly České obchodní inspekce na jihu Moravy posílili inspektoři ze Slovenska
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Mimořádná kontrolní akce, na níž se podíleli inspektoři ČOI ve spolupráci se Slovenskou obchodní inspekcí, byla dvoudenní, a to 7. až 8. prosince 2015. První den byly provedeny kontroly tří restauračních zařízení a dvě kontroly taxislužby v centru Brna. V jednom případě bylo v restauraci zjištěno nedodržení míry u všech pěti objednaných alkoholických nápojů. Podáno však bylo u tří nápojů jen 36 ml, u jednoho 35 ml a u posledního 38 ml, namísto deklarovaných 40 ml. Tím porušil prodávající § 3 zákona o ochraně spotřebitele, který mu ukládá povinnost prodávat výrobky, v tomto případě nápoje, ve správné míře a jejich ceny následně správně účtovat.

Ano kontroly taxikářů nedopadly nejlépe. Při kontrole jízdy taxislužby tzv. „drink&drive“ bylo zjištěno, že poskytovatel této služby neměl oprávnění k provozování taxislužby a řidič navíc neměl průkaz řidiče. Kromě toho spotřebitele řádně neseznámil s cenou poskytované služby.

V úterý 8. prosince se inspektoři ČOI i SOI společně s celníky vydali do tržnici ASIA BAZAR v Hatích, kde provedli mimořádnou kontrolní akce zaměřenou na zakázaný prodej, nabídku a skladování zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví. Na kontrolní akci na tržnici se podílelo spolu se 13 inspektory ČOI Inspektorátu Jihomoravského a Zlínského kraje a 4 inspektory Inspektorátu Plzeňského a Karlovarského 12 kontrolních pracovníků Slovenské obchodní inspekce a 8 příslušníků Celní správy. Zkontrolovali 18 stánků, kde zajistili celkem 359 kusů padělků textilních oděvů, obuvi, galanterie a hraček, jejichž prodejem by majitelům práv k těmto značkám vznikla škoda odhadnutá na celkovou výši 1 175 649 Kč.

Po identifikaci prodávajících a vypracování odborných posudků potvrzujících, že byly zajištěny padělky chráněných značek, bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty, propadnutí zboží a jeho následné likvidaci či předání k humanitárním účelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…