Koronavirus promění i podzimní plány Národního divadla

26.05.2020 9:39

Kromě již oznámeného termínového přesunu nezrealizovaných premiér letošní sezony se dočká podzimní dramaturgický plán české první scény změny prvního titulu ve Státní opeře. Místo avizovaných Mistrů pěvců Norimberských Richarda Wagnera uvede operní soubor Tristana a Isoldu stejného skladatele.

Koronavirus promění i podzimní plány Národního divadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Národního divadla

“Dohodli jsme se se zahraničním inscenačním týmem, že karanténou způsobené zpoždění neumožnuje odpovědně nastudovat očekávaný operního opus,” oznámil ředitel Národního divadla Jan Burian.

Stávající hygienická opatření komplikují velkým divadlům regulérní zkoušení mnohočleného orchestru a sboru. Realizaci velkolepého projektu blokuje i omezení mezistátní dopravy a nepřítomnost zahraničních umělců.

“Vyhrazený čas věnujeme přípravě jiného – méně výpravného a pro sbor méně náročného – Wagnerova titulu,” upřesnil Burian. Tristana a Isoldu uvede Státní opera v termínech naplánovaných pro původní premiéru (26. 11. 2020). „Jsem rád, že si udržíme talentovaný umělecký tým a nabídneme našemu publiku stejně kvalitní operní dílo,“ doplnil umělecký ředitel Opery ND a SO Per Boye Hansen. Předprodej vstupenek na listopad bude zahájen 1. června. Režisérem projektu zůstává hvězda evropské operní režie Keith Warner. Inscenaci nastuduje hudební ředitel Státní opery Karl-Heinz Steffens.

Národní divadlo se s divadelní sezonou rozloučí pěticí mimořádných představení. Od 10. do 14. června 2020 odehraje pro omezený počet diváků v historické budově dvakrát inscenaci MANON LESCAUT, dvakrát balet KYLIÁN – MOSTY ČASU a jednou operní koncertní gala s názvem OPERA PŘED OPONOU. Vstupenky v několika cenových kategoriích nejsou číslované. Diváci se budou v hledišti usazovat s odstupem volné řady a volného sedadla mezi jednotlivými skupinami návštěvníků. Ve vydesinfikovaném divadle bude k dispozici desinfekce rukou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…