Kovosvit MAS Machine Tools omezil výrobu, slévárna funguje naplno

24.03.2020 11:42

Přestože Kovosvit MAS dokázal sérií opatření zajistit provoz i po nástupu pandemie koronaviru, rozhodl se management této strojírenské firmy od pondělí omezit výrobu. Důvodem je kromě snahy zabezpečit zdraví svých zaměstnanců také prudké ochlazení poptávky, jež souvisí s obrovským propadem průmyslové výroby v této situaci.

Kovosvit MAS Machine Tools omezil výrobu, slévárna funguje naplno
Foto: Kovosvit MAS
Popisek: Kovosvit MAS

Nově přijatá opatření jsou takového charakteru, aby umožnila opětovné rychlé rozjetí výrovy. Kovosvit MAS Machine Tools se v této chvíli ve výrobě soustředí pouze na dokončení nasmlouvané a kontrahované produkce, slévárna Kovosvit MAS Foundry zatím funguje bez omezení.

„Tradiční trhy jako jsou Německo, Rakousko, Francie a nejohroženější Itálie prakticky stojí. Výrazně proto klesají kontraktace nových zakázek do zahraničí. V posledním týdnu začal klesat i tuzemský obchod, většinu naplánovaných schůzek zákazníci ruší a mnozí i zcela uzavírají svoje provozy. Někteří zákazníci v nejvíce postižených evropských zemích považují až za neetické, když bychom se jim snažili prodat naše výrobky v době, kdy řeší existenční starosti a uzavírají svoje firmy,“ popisuje současnou situaci Daniel Kurucz, předseda představenstva Kovostvitu MAS.

Proto v současné době Kovosvit MAS postupně zavírá jednotlivé provozy tak, jak po sobě následují v procesu výroby. V tomto modu je plánuje firma zase postupně startovat, aby bylo možné proces výroby plynule znovu rozběhnut. Postupné zastavování a rozjezd umožní Kovosvitu dokončení nasmlouvaných zakázek v termínu jejich plnění dle smluv. Současná opatření byla přijata zatím na týden, s možností jejich prodloužení.

„V současné době je doma na 60 procentech mzdy 156 zaměstnanců napříč společností MAS Machine Tools. Jde o ty pracovníky, které nutně nepotřebujeme u strojů pod zakázkou, kde proběhne fakturace v březnu a v dubnu. U zaměstnanců, kde je možný home office, v tomto režimu pokračujeme. To se týká především obchodníků a pracovníků konstrukce. Oddělení servisu a kooperace jedou naplno, stejně jako slévárna. Je dohoda s majitelem, že tato opatření potrvají zatím týden s tím, že mohou být prodloužena,“ říká Pavel Kovář, generální ředitel Kovosvitu MAS.

Kovosvit MAS, tradiční výrobce obráběcích strojů ze Sezimova Ústí, patří s téměř pěti sty zaměstnanci k nejvýznamnějším zaměstnavatelům na Táborsku. V roce 2019 dosáhl v roce 2019 dle předběžných výsledků tržeb ve výši 1,19 miliardy korun, ukazatel EBITDA, tedy zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením, činil 64,5 milionů korun.

Společnost Kovosvit MAS, a. s., má téměř osmdesátiletou tradici ve výrobě a vývoji obráběcích strojů. Je nositelem mnoha ocenění za technický přínos ve vývoji obráběcích strojů v České republice. Svým výrobním sortimentem se orientuje hlavně na subdodavatele pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl. Kovosvit MAS nabízí svým zákazníkům komplexní služby, individuální řešení, flexibilitu a výrobky té nejvyšší kvality. V září roku 2016 vstoupila do Kovosvitu MAS jako strategický investor společnost INDUSTRY INNOVATION. Přestože INDUSTRY INNOVATION spolupracuje s holdingem CZECHOSLOVAK GROUP, působí samostatně a není členem tohoto holdingu, do něhož nepatří ani organizačně ani z hlediska manažerských procesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…