Kovosvit MAS podpořil soutěž studentů v programování CNC obráběcích strojů

15.11.2017 15:37

Dvě obráběcí centra poskytla společnost Kovosvit MAS pro účely soutěže mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů. Do v pořadí již devátého ročníku soutěže, kterou pořádá na brněnském strojírenském veletrhu Svaz strojírenské technologie, se zapojilo celkem 135 žáků ze 30 středních odborných škol a učilišť z celé České republiky. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční ve čtvrtek 16. listopadu v budově Ministerstva průmyslu a obchodu a vítězní studenti převezmou ocenění přímo od ministra Jiřího Havlíčka.

Kovosvit MAS podpořil soutěž studentů v programování CNC obráběcích strojů
Foto: Kovosvit MAS
Popisek: Kovosvit MAS

„Kovosvit, jako zakládající člen Svazu strojírenské technologie, zapůjčuje pro účely této soutěže své stroje pravidelně. Zpravidla jde o jeden, letos byly dokonce dva. Celý strojírenský průmysl dlouhodobě sužuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Tuto soutěž podporujeme, protože přispívá k výchově nové generace technicky vzdělaných pracovníků pro náš průmysl. Pro studenty jde o skvělou příležitost vyzkoušet si vlastní software v reálném prostoru obráběcího stroje. Tato zkušenost pro ně zároveň představuje motivaci do dalšího studia,“ říká Libor Kuchař, generální ředitel společnosti Kovosvit MAS.

Strojírenský podnik ze Sezimova Ústí dovezl na veletrh do Brna tříosá vertikální obráběcí centra MCV 754 QUICK a MCV 750 a instaloval je v pavilonu Z v rámci expozice pro soutěž mladých strojařů. Právě na veletrhu v Brně si mohli přihlášení studenti středních škol a učilišť vyzkoušet obrábění na reálných strojích podle vlastních kódů. Na výběr měli ze tří řídících systémů pro technologii frézování. Na strojích Kovosvitu šlo o systémy Siemens a Heidenhain, třetím systémem byl Fanuc. Ten do soutěže poskytla firma Fanuc spolu se strojem ROBODRILL Alfa-D21MiA5.

Soutěž byla moderována a řízena lektory dodavatelů jednotlivých řídících systémů. Z celkového počtu 135 soutěžících se pro řídící systém Heidenhain přihlásilo 77 žáků, pro systém společnosti Siemens 44 žáků a pro řídící systém Fanuc 14 žáků středních odborných škol a učilišť.

Celkovými vítězi soutěže se stali:
Systém Heidenhain: Filip Dočekal, SPŠ, OA a JŠ, Frýdek-Místek
Systém Siemens: Ondřej Vavera, VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou
Systém Fanuc: Pavel Macho, SPŠ strojní a elektrotechnická Velešín

Soutěž pro středoškoláky je jen jedním z příkladů spolupráce Kovosvitu MAS se školami a akademickou sférou. Jedna z novinek, představených Kovosvitem v rámci brněnského veletrhu, nový pětiosý obráběcí stroj MCU450 s řídícím systémem Siemens, například putoval ihned po skončení veletrhu na Západočeskou univerzitu v Plzni. Zde bude na katedře technologie obrábění sloužit pro výzkum a současně i pro výuku profesních bakalářů studijního programu Strojírenství se zaměřením na programování CNC strojů. Dalším plodem spolupráce Kovosvitu s akademickou sférou je WeldPrint 5X, který byl na MSV v Brně oceněn zlatou medaili. Stroj kombinující 3D tisk kovu a obrábění v jednom prostoru vznikl ve spolupráci Kovosvitu MAS s pracovištěm RCMT Fakulty strojní ČVUT.

O společnosti Kovosvit MAS, a. s.
Společnost má téměř osmdesátiletou tradici ve výrobě a vývoji obráběcích strojů. Je nositelem mnoha ocenění za technický přínos ve vývoji obráběcích strojů v České republice. Svým výrobním sortimentem se orientuje hlavně na subdodavatele pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl. Kovosvit MAS nabízí svým zákazníkům komplexní služby, individuální řešení, flexibilitu a výrobky té nejvyšší kvality. V září roku 2016 vstoupila do Kovosvitu MAS jako strategický investor společnost INDUSTRY INNOVATION. Přestože INDUSTRY INNOVATION spolupracuje s holdingem CZECHOSLOVAK GROUP, působí samostatně a není členem tohoto holdingu, do něhož nepatří ani organizačně ani z hlediska manažerských procesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…