Kovosvit MAS sází na automatizaci. Divize MAS Automation organicky roste

28.11.2017 14:30

Robotizované pracoviště pro jihlavskou společnost Bosch Diesel právě dokončují specialisté ve výrobní hale společnosti Kovosvit MAS.

Kovosvit MAS sází na automatizaci. Divize MAS Automation organicky roste
Foto: Kovosvit MAS
Popisek: Kovosvit MAS

Jde o další významnou referenční zakázku divize MAS Automation, která pro zákazníky navrhuje a realizuje robotizaci pro jednotlivé obráběcí stroje nebo celé výrobní linky, jejichž obsluhu mají plně na starosti roboti ovládaní softwarem „MADAM“ vyvinutým v Kovosvitu MAS. Automatizaci se v Kovosvitu věnují od roku 2013. Postupně byla vyčleněna samostatná divize, o jejíž produkty a know-how je na trhu velký zájem.

„Evidujeme jednu až dvě poptávky týdně. Na příští rok máme naplánovaný obrat ve výši padesáti milionů korun, který máme již nyní z více než dvou třetin pod smlouvou. Pro ilustraci – od uvedení automatizace na trh máme průměrně 65% nárůst tržeb za rok. Jsme rádi za důvěru, kterou jsme ve firmě dostali, když se automatizace v Kovosvitu zrodila a potřebovala dotovat. Nyní již generujeme zisk,“ říká ředitel divize MAS Automation František Pivec, který automatizaci v Kovosvitu zaváděl a nyní novou divizi řídí. Doplňuje, že právě pracuje na rozšíření týmu o dalšího programátora a obchodníka.

Historicky první zakázkou, kterou rodící se divize MAS Automation realizovala, byla výrobní linka, kde jeden robot obsluhuje šest frézovacích center. V provozu je od roku 2015 ve firmě JK nástroje v Podolí nedaleko Uherského Brodu. Linka je ovládána robotem, který mezi centry jezdí na kolejnicích a do strojů zakládá jak materiál, tak nástroje. Mezi další zakázky patří například linka na výrobu výfuků pro firmu Magneti Marelli, která v Polsku vyrábí výfuky pro automobily značky Audi. Automatizovanou linku na výrobu elektromotorů dodala divize MAS Automation do Brna, do firmy Juli Motorenwerk.

„Tyto reference nám velmi pomáhají. Hlavní je ale situace na trhu. Firmy rostou, navyšují kapacitu výroby a potýkají se s nedostatkem technicky vzdělaného personálu. My jsme jim schopni díky robotizaci pomoci k navýšení výroby zhruba o třicet procent bez nároků na další obsluhující personál. Naše divize nabízí tři základní produkty. Jde jednak o standardizovanou automatizaci, která je začleněna jako výsledný produkt do designu stroje, dále o malé robotizované buňky a automatizované výrobní linky, které zákazníkům realizujeme jako projekt na klíč,“ popisuje František Pivec.

Přestože automatizace prožívá ve strojírenství boom, což bylo vidět například na nedávném strojírenském veletrhu v Brně, je Kovosvit MAS jediným českým výrobcem obráběcích strojů, který má vlastní divizi automatizace, která řeší zakázky komplexně a má tedy to hlavní: obráběcí stroje i automatizaci z vlastní produkce. Vzhledem k tomu, že projekt automatizace zahájili v Kovosvitu již v roce 2013, disponuje divize jak hodnotnými referencemi, tak potřebným know-how k realizaci projektů. Také díky tomu již eviduje divize MAS Automation poptávky ze zahraničí. Konkrétně z Rakouska, Německa, Švédska, Polska či Ruska a dalších zemí.

Divize stále rozšiřuje svou nabídku řešení, které vždy staví na klíč dle konkrétních potřeb klienta. Nově dodávané linky jsou již vybaveny vyspělým kamerovým systémem a tak operátor pouze zaveze paletu s materiálem. Robot si materiál na paletě najde sám a postará se o další technologický proces.   Cílovým stavem pak většinou bývá, aby linka dokázala bez zásahu člověka materiál založit do strojů, obrobit, odjehlit, změřit, označit, případně nalakovat a umístit mezi hotové obrobky. Výsledek výroby pak nadřazený software programovaný v MAS Automation reportuje managementu firmy včetně protokolů o měření, přičemž aktuální stav výroby je možné vzdáleně analyzovat přes internet. Lidská práce se v takovém případě může zúžit na programování strojů a manipulaci se surovým materiálem a s hotovými obrobky, což většina zákazníků ocení především ve dnešní době nedostatku pracovníků na trhu práce.

O společnosti Kovosvit MAS, a. s.

Společnost má téměř osmdesátiletou tradici ve výrobě a vývoji obráběcích strojů. Je nositelem mnoha ocenění za technický přínos ve vývoji obráběcích strojů v České republice. Svým výrobním sortimentem se orientuje hlavně na subdodavatele pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl. Kovosvit MAS nabízí svým zákazníkům komplexní služby, individuální řešení, flexibilitu a výrobky té nejvyšší kvality. V září roku 2016 vstoupila do Kovosvitu MAS jako strategický investor společnost INDUSTRY INNOVATION. Přestože INDUSTRY INNOVATION spolupracuje s holdingem CZECHOSLOVAK GROUP, působí samostatně a není členem tohoto holdingu, do něhož nepatří ani organizačně ani z hlediska manažerských procesů.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…